Jiří Březina starší: Psi za plotem

23. únor 2024

Každý pes má svou povahu, to vědí nejen jejich chovatelé. A jak jsem vypozoroval, dobrým místem ke zkoumání psích povah je obyčejný plot. Za plotem je zahrada nebo dvůr a také ten pes. A zvenku kolem plotu jdete vy.

V tu chvíli se většina psů zachová jedním ze tří způsobů.

Pes zuřivec se s hlasitým štěkotem přiřítí k plotu a po jeho druhé straně vás doprovodí nejdál, kam mu plot dovolí. Celou dobu štěká na plné kolo a naznačuje, jak krátký proces by s vámi udělal, kdyby mu v tom nebránil ten zatracený plot.

Když ale někdy majitel pozemku otevře vrata, třeba aby vyjel autem, ta krvelačná bestie náhle zázračně zkrotne, schovává se páníčkovi za nohy a tváří se, že to tak nemyslela. Tak nechtěně prozradí, že plot vlastně nechránil vás, ale psa. Spoléhat se na to ale nedá, jak jsem poznal na vlastní kůži.

Pak jsou psi flegmatici, kteří se kvůli vám ani nezvednou. Sedí na dobře vybraném pozorovacím stanovišti a nespouštějí vás z očí. Za plotem jim nevadíte, ale v očích mají napsáno, co by se dělo, kdybyste se pokusili ten plot přelézt.

Nejhorší je skupina třetí. Takového psa na zahradě ani nezahlédnete, protože jak vás z dálky uslyšel, mazal do své skrýše, aby si připravil svůj parádní kousek. Vy v klidu projdete kolem celého plotu, kocháte se krásou květin nebo jen zamyšleně koukáte do země, až ukolébáni okolním klidem přijdete k místu, kde oplocený pozemek končí.

A tam v rohu na vás tiše čeká váš osud. Někdy se ohlásí srdceryvným zavytím, někdy začne štěkat na celé kolo a psi s dostatečným hlasovým fondem v té situaci vystačí s jediným hromovým “BAF!”. V tu chvíli se váš svět zřítil. Zapomněli jste, odkud jdete a kam, a marně se snažíte popadnout dech. Bůhví kolik výjezdů záchranky, pobytů na jipce a dědických řízení mají tihle zákeřní zabijáci na svědomí.

Každou chvíli probíhá diskuse o nebezpečnosti bojových plemen, ale proti těmhle psům ze třetí skupiny – do které patří i obyčejné pouliční směsky – jsou to úplní beránci.

autor: Jiří Březina starší | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související