Jiří Březina starší: Epidemie

2. duben 2020

Virová epidemie, která k nám před pár týdny vtrhla, překonává všechno, co jsme si dokázali představit. Krizový režim, spousta omezení, katastrofické zprávy ze světa. Ještě horší je ale nejistota, co bude dál. Dá se na té situaci vůbec najít něco kladného?

Určitě ano, a teď nemyslím jen fakt, že zdravým lidem pod padesát zřejmě velká újma nehrozí.

Víc mě zaujalo, jak rychle stav ohrožení přeprogramoval celou společnost, a většinou k lepšímu. Lidé jsou k sobě ohleduplnější. Řidiči se najednou nesnaží ujet paty chodcům na přechodech.

Prodavačky nekoukají na druhou stranu, když něco marně hledáte v regálu. A zatímco domácí šmelináři se snaží zbohatnout prodejem předražených roušek, Vietnamci je rozdávají zdarma.

Roušky se vůbec šijí v mnoha domácnostech a zdaleka nejen pro vlastní potřebu, mnoho se jich rozdá úplně cizím lidem. Objevila se spousta dobrovolníků od sousedské výpomoci s nákupem až po profesionálně organizované skupiny pro pomoc seniorům. Pomáhají jednotlivci i celé firmy. Obrovské je nasazení zdravotníků.

Takže myslím, že i tak hrozná věc jako epidemie, má svoje světlé stránky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.