Jiří Březina mladší: Den hudby

21. červen 2022

Máte rádi muziku? Pokud jste si odpověděli, že ne, tak nepatříte k druhu homo sapiens. Hudba, melodie, rytmus, tanec, zpěv, to vše máme zakódované v naší DNA a je jedno, z jakého koutu planety pocházíme. Hudba je něco, co nás jako lidi definuje.

Je to jako magie. Muzika nás rozesměje, rozněžní, rozpláče, roztančí i uspí. Nemusíme o ní přemýšlet, prostě se děje, jakmile nám vleze do hlavy, všechno se to spouští automaticky.

 Je tady ale jeden problém. V posledních desetiletích je hudby moc. Zatímco kdysi byli lidé odkázání na vlastní zpěv nebo hru na hudební nástroj, případně na různá společenská setkání, při kterých vyhrávala kapela, dnes se na nás valí nejen z rádia doma, ale i v obchoďáku, v autě, ve výtahu, když čekáme na spojení hovoru.

Hudbu postihla inflace. Kolik lidí ji dnes vnímá jen jako kulisu, aniž by ocenili tu magii, kterou nám má přinášet?!

Navrhuji tedy revoluci. Co kdybychom dnešní den hudby oslavili tím, že budeme muziku poslouchat opravdu cíleně, se zaujetím, tak, jak si zaslouží? Pojďme to kouzlo ocenit. Bude to to nejlepší, co můžeme hudbě v den jejího svátku dát.

autor: Jiří Březina | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.