Jiří Březina mladší: Den dětí

1. červen 2022

S dětmi je kříž. Začíná to ráno, kdy se je snažíme vytáhnout z postele a vypravit do školy nebo do školky. Děláme to každý den, už několik let, ale je to pořád stejné.

Pojď už na snídani. Dojez to. Nezapomněl sis svačinu do školy? A co zuby, ty dnes čistit nebudeš? Jak to, že ještě nejsi oblečená? A co ty boty, ty půjdeš do školky bez bot?

Odpoledne a večer je to podobné. Úkoly, nemáš, aha dneska ne, tak si aspoň trochu odpočineš. Tak dojez konečně večeři, sprcha, zuby znáš to. Ne, ještě nebude seriál o obřích mutantech, pořád ještě nemáš ty zuby.

Dobře, máš vyčištěné zuby, a co ta sprcha? Ty nevíš, kde máš pyžamo? Moment, než si pustíš seriál o obřích mutantech, připrav si na zítra učení. Co je to tady? Tady píšou, že máte domácí úkol!

Tak honem, jdeme to napsat, obří mutanti dnes nebudou...

A ráno to všechno začne odznova. Donutit je vstát a vypravit. Výjimkou je víkend, kdy vstanou samy, plny elánu – a o dvě hodiny dřív než ve všední den.

S dětmi je to těžké, to mi určitě potvrdí každý rodič nebo prarodič. Je proto velkou záhadou, že je i přesto máme nejradši na celém světě. Dnes je Mezinárodní den dětí, tak jim to nezapomeňte říct.

autor: Jiří Březina | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související