Jiří Březina mladší: Pololetní vysvědčení

31. leden 2022

K čemu vlastně máme pololetní vysvědčení? Co je to vlastně za institut? Nedává se po půlce opravdového plnohodnotného roku, ale po pěti měsících ve škole. Navíc přichází jeden měsíc po Novém roce, tak jaképak pololetí? To slovo je prostě zavádějící.

A vysvědčení? Vždyť to ani vysvědčení není, je to přece jen půlka. Do ruky dostanete papír, na kterém není vyplněný ten nejdůležitější sloupeček.

A za mých školních let jsme si ho ani nemohli nechat, museli jsme ho vrátit a dostali jsme ho na konci školního roku, jako zabavenou hračku. Dnes zase děti nosí jen jakýsi výpis, který postrádá jakoukoli vážnost.

Zkrátka, ten název pololetní vysvědčení je zavádějící. Odteď mu budu říkat půlvysvědčení.

Nikdy jsem ho neměl rád. Půlvysvědčení přicházelo nečekaně, člověk snadno zapomněl, že se blíží. Školní rok sotva začal, pak byly Vánoce, Silvestr a najednou bum, půlvysvědčení. Jako memento ubývajícího času.

Brzy přinese takové vysvědčení můj syn. A opět je to nečekané. To už má za sebou půlku druhého školního roku? Vždyť se ještě nedávno učil chodit a najednou nosí ze školy papíry se známkami.

Půlvysvědčení. Důkaz toho, jak ten čas letí.

autor: Jiří Březina | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jiří Březina mladší: Silvestr

    Občas trávíme Silvestr na chalupě, která leží na pravém břehu Lipenské přehrady. Je tu krásně, to ví asi každý Jihočech. Relativně málo domů, penzionů a atrakcí.

  • Jiří Březina mladší: Vánoce

    Původně jsem chtěl mluvit o tom, jak si na sebe o Vánocích pleteme bič. Byt musí být uklizený. Okna umytá. Cukroví napečené – ne jeden, ne dva, ale pět až patnáct druhů.

  • Jiří Březina mladší: Kafe

    Dnes slavíme mezinárodní den kávy. Letos je to ale smutná oslava. Ceny kávového zrna stoupají, doprava kvůli covidu vázne, Brazílii letos ochromilo sucho. 

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.