Jindřichův Hradec otevře jako poslední okresní město v kraji kontaktní centrum pro závislé

21. duben 2022 16:13

Jindřichův Hradec bude mít kontaktní centrum pro lidi se závislostí. Okresní město bylo posledním v Jihočeském kraji, kde tato sociální služba chyběla. Radnice na její rozjezd pošle organizaci Prevent 99 jeden milion korun. V příštím roce už by se na financování měl podílet například i Jihočeský kraj.

„Česká protidrogová politika je postavená na čtyřech základních pilířích – prevence, snižování nabídky čili represe, léčba a resocializace a minimalizace škod a rizik,“ připomíná Kamil Podzimek z organizace Prevent 99.

„V Jindřichově Hradci funguje primární prevence na školách, funguje policie i adiktologická ambulance. Jediné, co tady skutečně chybělo, byla služba kontaktního centra, která je právě v tom pilíři minimalizace škod,“ dodává.

O službu kontaktního centra usiluje radnice už několik let. „Problém Jindřichova Hradce je v tom, že se tady dlouhodobě všichni tváří, že se jich drogově závislí netýkají. Je to hodně bagatelizované. Myslíme si, že jsou to jen nějací lidé na okraji společnosti, ale jsou i bohaté rodiny, úspěšní rodiče, jejichž děti se stávají narkomany,“ popisuje bývalá místostarostka, současná zastupitelka Petra Blížilová z ČSSD.

O tom, jestli problém závislých Jindřichův Hradec vůbec má, zapochyboval radní Jaroslav Chalupský z uskupení Hradec srdcem a rozumem a Svobodných. „Tam, kam se zaměří pozornost, dá se tam nějaká energie, ty věci začnou růst. My tady začínáme dávat energii do oblasti drogově závislých a v podstatě zasazujeme strom,“ říká.

Podle Kamila Podzimka tento problém ale ve městě i okolních vesnicích existuje. „V Jihočeském kraji je zhruba osm procent lidí, kteří mají problém s užíváním alkoholu, další jedno procento jsou lidé ve vysokém riziku z hlediska užívání konopí a zhruba 0,4 procenta obyvatel kraje jsou problémoví uživatelé drog, kteří užívají injekčně. Ti lidé tady jsou. Podle statistik odhadujeme, že našich služeb v Jindřichově Hradci bude využívat 100 až 150 klientů ročně,“ uvádí.

Čtěte také

V kontaktním centru, které je sociální službou podle zákona a má tedy jasně daná pravidla, si můžou drogově závislí například vyměnit injekční stříkačky nebo zajistit osobní hygienu. Podle statistik tak každá koruna vydaná na fungování kontaktního centra ušetří šest korun třeba na výdajích za zdravotní péči. Žloutenku nebo pohlavní nemoci totiž tito lidé šíří dál.

Prevent 99 už má pro nové kontaktní centrum zajištěné prostory na Nežáreckém předměstí. I vhodnost umístění Jaroslav Chalupský zpochybnil. „To místo v zásadě vyloučíme, odsoudíme, protože když ten člověk dostane novou stříkačku, tak do sto metrů si prostě drogu aplikuje,“ myslí si.

Tyto domněnky Kamil Podzimek z Preventu, který kontaktní centra už řadu let provozuje i v jiných městech na jihu Čech, jednoznačně odmítl. „Pro ty klienty samozřejmě platí nějaká pravidla. Je to ambulantní sužba, to znamená, že lidé přichází, zdrží se maximálně hodinu a odchází. Jedno ze zásadních pravidel je, že se nezdržují v okolí centra. Jindřichův Hradec je přece jen spíš menší město a lidé, kteří užívají návykové látky, nemají úplně potřebu se ukazovat,“ komentuje.

Jeden milion korun na start kontaktního centra odsouhlasilo 20 přítomných členů zastupitelstva. Proti poskytnutí dotace byl Jaroslav Chalupský z Hradec srdcem a rozumem a Tomeš Vytiska z KSČM. Už na podzim by tak sociální služba v Jindřichově Hradci měla začít fungovat.

Spustit audio

Související