Jindřichův Hradec připravuje proměnu sídliště Vajgar. Podílet se na ní můžou i obyvatelé

21. březen 2022 14:10

Poprvé v historii Jindřichova Hradce se můžou obyvatelé města podílet na proměně některé jeho části. Radnice společně s fakultou managementu Vysoké školy ekonomické sbírá názory na největší sídliště Vajgar. Odpovědi potom poslouží jako podklad pro připravovanou studii revitalizace.

Anna Čápová a Kristýna Fašinová, studentky fakulty managementu, zastavily s dotazníkem na sídlišti Vajgar například Marcelu Mácovou. „Já jsem na sídlišti vždycky bydlela, vyrůstala, takže mi to nijak nevadí, možná mi to i v něčem vyhovuje. Ale změnit by se dala spousta věcí, třeba parkování aut, nepořádek,“ komentuje.

Studentky se podle Anny Čápové snaží oslovit lidi, kteří na sídlišti Vajgar žijí a zajímají o to, jak jejich okolí vypadá. „Vyplníme s nimi dotazník, nebo jim alespoň připomeneme, že ten dotazník existuje a že ho mohou třeba v online formě,“ dodává.

Čtěte také

Zapojování obyvatel města do rozhodování je součástí strategického plánu radnice. Spolupráce s fakultou managementu zase vychází z memoranda, které město a škola loni podepsaly.

„Tohle je odraz naší spolupráce. Fakulta má kapacity a znalosti, může zapojovat studenty, aby takové šetření udělali, získali data, na základě kterých je možné vyhodnocovat úpravy veřejných prostor. Do budoucna se třeba podíváme na další sídliště a části města,“ uvádí tajemník městského úřadu Karel Holý.

V průzkumu se fakulta zaměřuje i na těžko změřitelná data a vytváří takzvanou pocitovou mapu. „Lidé hodnotí například dostatečnost veřejnou osvětlení, parkování, vzhled veřejných míst, hluk, pocit bezpečí i kvalitu nabídek obchodů a služeb,“ vysvětluje Anna Čápová.

Dotazník můžou obyvatelé sídliště Vajgar vyplnit online, nebo ho v papírově podobě odevzdat na sběrných místech do 25. března. V sobotu 26. března se pak společně se studenty i architekty, kteří studii připravují, můžou vydat na procházku sídlištěm a o jeho možné proměně diskutovat. Hotovou architektonickou studii by město mělo obdržet zhruba za rok.

Spustit audio

Související