Historická Kaplanova turbína v malé vodní elektrárně v Jindřichově Hradci znovu vyrábí proud

15. listopad 2021 13:54

Rostoucí ceny energií přidělávají starosti řadě spotřebitelů. Můžou mít ale i pozitivní efekt. Historická elektrárna v Mlýnské ulici v Jindřichově Hradci se díky nim dočká větších oprav. Vyrobenou elektřinu bude její provozovatel, společnost Služby města, totiž příští rok prodávat za dvakrát takové ceny než letos.

„Je to jediná elektrárna, kterou Služby města provozují. Jedná se o historický majetek města a myslím si, že je to i technická památka a zajímavost. Máme tady původní Kaplanovu turbínu,“ popisuje u česel malé vodní elektrárny v Mlýnské ulici u řeky Nežárky ředitel společnosti Služby města Ivo Ježek.

Elektrárna je z roku 1939. Posledních patnáct let na její chod dohlíží Josef Štauber. „Minimálně dvakrát denně, ale když padá hodně listí, tak sem musím i desetkrát až patnáctkrát denně,“ prozrazuje.

Uvnitř elektrárny směřuje voda na turbínu a roztáčí ji. „Turbína potom točí generátorem. Voda se roztáčí spirálou, je tam vybetonovaná spirála, která vodu roztočí, a tím má větší výkon. Elektrárna je historická, ale zároveň se udělala modernizace, čímž se to velice zjednodušilo,“ popisuje Josef Štauber.

Čtěte také

Jedním z moderních prvků ve vodní elektrárně v Jindřichově Hradci je například elektronické měření výkonu, ten aktuální sleduje Josef Štauber na digitálním displeji. Maximální výkon elektrárny je 65 kilowatt.

Zisk z prodeje elektřiny investují Služby města zpátky do oprav historického zařízení. „Teď jsme opravili turbínu, jinak by elektrárna byla mimo provoz,“ připomíná Ivo Ježek.

Další úpravy už společnost připravuje na příští rok. V plánu je automatické čištění česel. Umožní to i výnosy z prodané elektřiny. „Navýšení ceny je prostě dáno situací na trhu. Výkupní cena stoupla o dvě stě procent,“ dodává Ivo Ježek.

Spustit audio

Související