Jindřichův Hradec má nového starostu. Stanislava Mrvku zastupitelé nahradili Janem Mlčákem

25. červen 2020 09:23

Jindřichův Hradec povede nová koalice. Zastupitelé na středečním zasedání odvolali vedení města v čele se starostou Stanislavem Mrvkou zvoleným za ČSSD. Na jeho post dosadili Jana Mlčáka ze strany Patrioti Jindřichův Hradec.

Návrh na odvolání rady města, včetně starosty, předložil zastupitel Jakub Rytíř z hnutí ANO. „Z našeho pohledu nefungovalo prakticky nic. Pan starosta se s námi moc nebavil, všechno vyvrcholilo při jednání o investicích a rozpočtu,“ řekl.

Spouštěčem pro řešení situace byl podle něj rozkol v ČSSD, který nastal po oznámení Stanislava Mrvky a dalších bývalých členů strany, že se v podzimních krajských volbách budou o přízeň voličů ucházet pod hlavičkou nově založeného hnutí Změna 2020.

„Já jsem samozřejmě s něčím takovým počítal, když jsme zakládali hnutí,“ reagoval Stanislav Mrvka, který dál zůstává řadovým zastupitelem.

„Tohle beru jako výsostně demokratický akt, nezpochybňuji to, prostě se domluvila nová koalice. Je to tak, ale je to samozřejmě s pachutí vnitrostranické pomsty za vlastní názor,“ dodal.

Město bude mít nově tři uvolněné místostarosty Magdu Blížilovou z hnutí ANO a Radima Staňka z ODS, kteří posty zastávali i na radnici vedené Stanislavem Mrvkou, a Miroslava Kadeřábka z ČSSD, který byl dosud řadovým radním.

Čtěte také

Právě počet uvolněných místostarostů byl jedním z bodů, který brzdil vyjednávání po volbách před dvěma lety. Teď jejich počet koalice navýšila ze dvou na tři. „Připadá mi to jako úplatek vůči kolegovi Kadeřábkovi z ČSSD,“ upozornil Stanislav Mrvka.

Jakub Rytíř takovou možnost odmítl. „Změnilo se to z toho důvodu, že je nás v koalici víc, jsou tam i noví členové, tak jsme to museli takto přeorganizovat. V předchozím volebním období nám to až tak nevadilo, spíš nám vadilo autokratické vedení města dvojicí Komínek a Mrvka,“ komentoval.

Pro změnu ve směřování Jindřichova Hradce zbývají nové koalici do řádných voleb dva roky. Nový starosta Jan Mlčák z Patriotů vidí její úkol jasně. „Máme formulován cíl města, máme přesnou představu o tom, jak by mělo vypadat v roce 2030. Jako prvořadé vidíme to, že nám ubývají mladí lidé a město se vylidňuje, tomu chceme čelit v první řadě. Řešení není jednoduché, ale převážně spočívá v tom, že musíme vytvořit podmínky pro to, aby měli kde bydlet a kde pracovat,“ uvedl.

Nově vzniklá koalice má v sedmadvacetičlenném zastupitelstvu města křehkou většinu patnácti hlasů.

Spustit audio

Související