Stavbu nové tělocvičny v Jindřichově Hradci může zastavit spor o pozemek. Město přesto objednalo projekt

26. květen 2020 08:57

Radní Jindřichova Hradci vybrali firmu, která pro město za téměř jeden milion korun s daní připraví projekt na stavbu nové tělocvičny pro druhou základní školu. Opozice ale nešetří kritikou. Radnice podle ní investuje do projektu, u kterého není jisté, že stavbou nové tělocvičny skutečně skončí.

„Mně nevadí stavba tělocvičny pro žáky druhé základní školy, pokud se na tom všichni shodnou,“ říká nezávislý zastupitel Jindřichova Hradce Ondřej Pumpr. Přesto krok rady města, která v květnu vybrala firmu, jež zpracuje projekt na stavbu nové tělocvičny, odmítá.

Opírá se při tom o jednání zastupitelstva z loňského října, kdy neprošel návrh na takzvaný rozpočtový závazek ve výši jeden milion korun právě na zpracování projektové dokumentace na novou tělocvičnu. „Mimo jiné i hlasy některých členů koalice se došlo k tomu, že by bylo dobré zatím zadání projektové dokumentace odložit,“ připomíná.

„Základním dokumentem, kterým se město řídí, je vždycky schválený rozpočet a v něm je alokovaná finanční hotovost ve výši milion korun na zpracování projektové dokumentace,“ vysvětluje starosta Stanislav Mrvka z ČSSD, kde rada města vzala mandát zakázku za 759 tisíc korun bez daně letos v květnu firmě zadat.

I přesto, že zastupitelé v říjnu se závazkem zařadit do rozpočtu jeden milion korun na projekt nesouhlasili, nakonec mu při schvalování finančního plánu na letošní rok dali zelenou.

To ale podle Ondřeje Pumpra není jediný problém, už v říjnu se totiž začalo mluvit o tom, že pozemek, na kterém má nová tělocvična stát, by se mohl stát předmětem sporu.

„Ten pozemek historicky patřil k našemu domu. Já jsem studoval veškerou dokumentaci a tehdejší vlastníci o něj přišli v období 50. a 60. let,“ ukazuje Aleš Hazuka, současný majitel domu, ke kterému původně pozemek patřil, na travnaté prostranství, které dosud slouží jako venkovní herna.

„My jsme v 90. letech zvažovali, že bychom ten pozemek získali, ale byli jsme velkorysí, protože ho využívala škola, takže jsme ho nechali k dispozici pro venkovní aktivity dětí,“ dodává. Tehdejší vlastníci domu podle Aleše Hazuky učinili s městem rámcovou dohodu o využití pozemku. V katastru nemovitostí o ní ale žádný záznam není. I přesto byli rozhodnutí s manželkou stavbu tolerovat, pokud jim město předloží plány a bude s nimi komunikovat.

Čtěte také

To se změnilo letos v květnu. „Na poslední chvíli jsme se dozvěděli, že radní budou jednat o projektové dokumentaci, a jelikož s námi nikdo nejednal, rozhodli jsme se, že žádná tolerance z naší strany už nebude. Jsme připraveni jít do soudního sporu k určení vlastnictví,“ uvádí.

Starosta Stanislav Mrvka přesto věří, že při zadání projektu radní nepochybili. „Potom bychom nemohli postavit ani psí boudu. V tomto okamžiku se jedná o majetek města, a pokud jsou nějaké pochybnosti, já jsem pro, aby se dotyčný o svá práva ucházel, s tím já nemám žádný problém. Pokud to tak bude, tak samozřejmě by se proces zastavil, ale musí to být na základě něčeho,“ reaguje.

Ondřej Pumpr to přesto vidí jako nesystémové nakládání s majetkem města. „Tady máme v centru Tyršův stadion, který je v podstatě zanedbaný, město ho koupilo, ale od té doby s ním nic neudělalo. Pojďme si nejprve udělat plán, co se sportovišti, a potom teprve rozhodněme o tělocvičně na druhé základní škole,“ myslí si.

Ale právě nová tělocvična u druhé základní školy by podle starosty Stanislava Mrvky měla během oprav Tyršova stadionu sloužit jako zázemí pro děti ze škol v centru.

Spustit audio

Související