Jindřichův Hradec hledá nového architekta. Podle některých může dát městu novou energii

20. březen 2019 16:39

Jindřichův Hradec bude mít nového městského architekta. Ten dosavadní odešel do důchodu a radnice hledá jeho nástupce. Představitelé iniciativy Je to i tvoje město, kteří v minulosti kritizovali například nekoncepční přeměnu historického náměstí Míru, si od toho slibují příležitost, jak dát rozvoji města nad Vajgarem úplně novou energii.

„Šlo by hlavně o zajištění podkladů z oblasti architektonického a urbanistického řešení investičních záměrů města,“ popsal úkoly, které na nového architekta města čekají, tajemník městského úřadu Karel Přibyl.

Kromě toho by se měl starat také o administrativu spojenou například s Programem regenerace městské památkové rezervace nebo pomáhat s přípravou územního plánu.

Na to reagovali zástupci iniciativy Je to i tvoje město. „Z toho zadání jsme pochopili, že se hledá spíše typ městský architekt – úředník, což je vlastně stejný princip, který tu už byl v minulosti,“ vysvětlil historik umění Martin Vaněk, co se jim na vypsaném výběrovém řízení nelíbí.

Radním i zastupitelům poslal společně se svými kolegy otevřený dopis. „Navrhli jsme formu externí spolupráce, která se nám v daných finančních omezeních zdála nejvíce přijatelná a samozřejmě by zaručila i to, že by ten městský architekt měl určitý nadhled,“ dodal Martin Vaněk.

Právě vize a strategie rozvoje je to, co Jindřichovu Hradci podle členů iniciativy Je to i tvoje město chybí. „Je zde problém i v samotném historickém jádru, mnoho atraktivních míst se málo využívá pro turistický ruch. Jedná se například o nábřeží nebo nedávno opravené Parkány, které slouží k parkování, což je zcela v rozporu s geniem loci toho místa,“ nastínil některé z problémů města Martin Vaněk.

V chodníku v Jindřichově Hradci se objevily čtyři Kameny zmizelých

Ve Vídeňské ulici v Jindřichově Hradci vsadili do chodníku kostky, které připomínají čtyři členy židovské rodiny zavražděné v koncentračním táboře

Dlažební kostky s mosazeným štítkem, na kterém je vyražené jméno, datum narození a někdy i datum úmrtí, připomínají ve městech po celé Evropě osudy Židů za druhé světové války.

I to při hledání nového architekta radnice podle tajemníka Karla Přibyla zvážila. „Požadavky na architekta jsme velmi zvažovali i jsme porovnali studijní obory na technických školách. Kromě klasické architektury jsme tam dali možnost studijních oborů, jako je urbanismus nebo městské inženýrství,“ řekl.

Přesto se v prvním kole na místo městského architekta přihlásil jen jeden uchazeč, který navíc podmínky radnice nesplnil. Město proto výběrové řízení vypíše znovu.

„Samozřejmě pokud by se nepodařilo takového člověka vybrat, asi bychom uvažovali, jakou další cestou jít,“ nepopřel tajemník Karel Přibyl ani takovou možnost, že by architekt města nemusel být nutně zaměstnancem radnice.

Spustit audio

Související