Jindřich Šimon Baar: Z říše snů. Venkovský příběh ze šumavského Javoří o letitém přátelství dvou selských rodů

11. únor 2024

Rody Blatských a Uhlíků ze šumavského Javoří se spolu přátelily odnepaměti. Pospolu žili jejich muži, ženy i děti, staří i mladí. Až jednoho dne si smrt zcela nečekaně odvedla na věčnost starého Blatského a výměnkář Uhlík se s tím nemůže srovnat. Od mrtvého druha navíc dostane podivný úkol…

Účinkují: Jan Dvořák, Petr Šporcl, Otakar Bílek, Věra Papírková, Jiří Šesták, Petr Červinka a Ctirad Götz
Napsal: Jindřich Šimon Baar
Dramaturgie: Hana Soukupová
Zvukový mistr: Pavel Schober
Režie: Aleš Vrzák
Natočeno: v roce 2000

Povídku Z říše snů, klasický venkovský příběh ze Šumavy o jednom sousedském přátelství, napsal Jindřich Šimon Baar.

Dramatizovaná rozhlasová verze vznikla v roce 2000 ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice, účinkují v ní herci Jihočeského divadla.

Jindřich Šimon Baar (1869-1925) byl rozeným povídkářem. Napsal jich desítky. Vycházel ze situací a prostředí, které znal. Nebylo třeba příliš fabulovat, stačilo věrně popisovat a vhodně pointovat.

Baar jako rodák z Klenčí pod Čerchovem znal dobře chodský venkov, jeho zvyklosti a danosti, jeho sociální problémy. Jako kněz se pohyboval v prostředí katolické církve, které také dobře poznal, kritizoval některé zažité církevní pořádky, vnímal tragiku kněžského života, který v mnoha případech deformoval lidskou přirozenost kněží. To vše mu bylo inspirací při jeho tvorbě.

Za jeho života vyšly například tyto povídkové soubory: Nalezeno na cestě všedního života (1901), Několik povídek (1906), Mžikové obrázky (1909),  Milovati budeš (1910), V různých barvách (1910), Ptáci (1910), Z duchovní správy (1911), Skřivánek a jiné povídky (1912), V temných barvách (1916).

Spustit audio

Související