Jihočeští producenti potravin můžou školám nabídnout své výrobky na novém virtuálním tržišti

20. květen 2022 08:37

Čerstvé regionální potraviny si na jednom místě a za několik minut budou moct objednat jihočeské školní jídelny. Umožní jim to nové virtuální tržiště. Jihočeský kraj ho vytvořil společně s agrární komorou. Internetový obchod má pomoct drobným zemědělcům s odbytem a zároveň usnadnit jídelnám nákup kvalitních potravin.

Minimlékárna Mláka u Třeboně na Jindřichohradecku funguje devět let, už desetkrát dostala ocenění v soutěži Chutná hezky. Jihočesky nebo Regionální potravina. Přesto má v současnosti problémy s odbytem svých výrobků.

Možnost nabízet produkty na virtuálním tržišti proto mlékárna uvítala. „Nám by to určitě hodně pomohlo, protože v důsledku covidu a enormního zdražování jsme zaznamenali velký úbytek zákazníků. Úbytek nebyl způsobený tím, že by se zhoršila kvalita. Kvalitu si držíme, za tím si opravdu stojíme. A kdo jiný než naše děti by měl jíst to nejkvalitnější,“ říká vedoucí Hana Andrlová.

Dostat kvalitní potraviny do školních jídelen a ještě pomoct jihočeským zemědělcům prodat jejich výrobky. To je právě hlavním cílem Jihočeského tržiště. „My jsme chtěli vytvořit prostředí, které bych přirovnal k takovému tomu starému jihočeskému tržišti, kam naše babičky mohly chodit každý den nakupovat to nejčerstvější, co jejich v blízkosti někdo vypěstoval,“ vysvětluje jihočeský hejtman Martin Kuba.

Čtěte také

„A právě takto se vytvoří prostředí, kde budou školní jídelny schopny si napřímo nakoupit nejkvalitnější produkty a malí producenti, kteří by se těžko prosazovali, nebo by je velké obchodní řetězce tlačily do cen, které nejsou reálné, můžou produkty prodat,“ dodává.

Jihočeská agrární komora dlouhodobě podporuje regionální producenty potravin. Podle ředitelky Hany Šťastné je internetové tržiště další obchodní příležitostí pro menší zemědělské firmy. „Zemědělci díky tomu získají alternativní způsob odbytu v době, kdy je velmi těžké dostat potraviny do tržních řetězců. Tržiště na jednom místě nabízí zboží od velkého množství dodavatelů. Je to přehledné i pro rodiče, uvidí, co jejich děti jí,“ uvádí.

Jihočeský kraj tržiště otevře zkušebně od června, zatím jen pro školy, které zřizuje. V budoucnu ale chce nabídnout tento způsob nákupu také základním a mateřským školám, popříp

Spustit audio

Související