Jihočeský kraj stále nemá zajištěné dodávky energií na příští rok, školy tak například nemůžou sestavit rozpočet

30. září 2022 11:08

Otázku dodavatele energií pro své příspěvkové organizace stále řeší Jihočeský kraj. Pro příští rok zajištěná není. Ředitelé některých krajských škol tak jsou v částečné nejistotě a nemůžou sestavovat rozpočet. Hejtmanství ujišťuje, že vše připravuje s ohledem na vládní zastropování a dodávky zajistí.

„Musíme mít jasno, na co ty peníze použijeme. Musíme si připravit nějaký plán, pokud na energie bude potřeba víc peněz, a musíme mít trochu jasno, v které oblasti třeba ušetříme a v které ne,“ říká Zdeňka Erhartová, ředitelka Střední a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích.

Ve svých dvou budovách škola topí plynem a jídelna vydá skoro 1500 obědů denně. Zálohy za energie jsou už teď meziročně vyšší. „Když porovnáme faktury z loňska a letoška, je tam rozdíl sto tisíc,“ ukazuje ředitelka.

Čtěte také

Vedení školy určitou nejistotu přiznává. Zdeňka Erhartová ale dodává, že dva roky koronaviru ji v řešení složitějších situací dost poučily. „Školství někdy pracuje s nějakými nejistotami. Pro nás je důležité, aby žáci byli ve škole, aby do školy chodili, a myslím, že určitě najdu pochopení, pokud budou muset sedět ve třídě v teplejším oblečení nebo na chodbách bude větší zima. Věřím, že to zvládneme,“ komentuje.

Kromě škol se situace týká například i galerií nebo nemocnic. Podle náměstka hejtmana pro školství Pavla Klímy se ředitelé obávat nemusí. Kraj dodávky zajistí a smluvně by to měl potvrdit v nejbližších týdnech.

„To už je dávno propočítané na různé výše, Jihočeský kraj to má připravené a soutěž pro všechny školy bude. Nebude to jednoduché, všichni to víme, ale s tou cenou, tak jak je připravená od vlády, můžou být všichni ředitelé v klidu,“ uvádí.

Vedení kraje také ubezpečuje, že zvýšené náklady na energie svým příspěvkovým organizacím uhradí. Zároveň mají také všichni za úkol hledat úspory.

Spustit audio

Související