Jihočeské nemocnice a VZP stále nemají vyjednány podmínky uzavření smluv

13. listopad 2012

VZP uzavře s nemocnicemi v jihočeských okresních městech smlouvy na pět let. Otázkou ale stále zůstává, za jakých podmínek.

Tento čtvrtek se vedení VZP sejde s řediteli nemocnic v Českých Budějovicích a dojednají konkrétní podmínky. Předmětem jednání je stále počet lůžek a nejistá budoucnost některých oddělení.

Jestli k podpisu smluv dojde, není zatím jisté. Smlouva se skládá ze dvou částí. „První je standardní smlouva, která říká, na jakou dobu, a druhá je takzvaná příloha číslo dvě, která specifikuje jednotlivé výkony, jednotlivá oddělení a další věci, které jednotlivé zařízení bude mít ze strany pojišťovny nasmlouvané,“ vysvětluje mluvčí krajské VZP Viktor Lavička.

Jak upozorňuje náměstkyně jihočeského hejtmana Ivana Stráská z ČSSD, která má rezort zdravotnictví na starosti, nejdůležitější však je obsah příloh: „Naše nemocnice nepodepíšou takové smlouvy, kde nebude příloha. Myslím, že optimální řešení by bylo o rok prodloužit stávající stav a začít dělat to, co se mělo dělat před rokem. Začít hledat kritéria, podle kterých se stanoví efektivita nemocni a restrukturalizace péče. Neříkám, že je na řadě Jihočeský kraj, my jsme pod průměrem lůžek v České republice."

Nemocnice v Českých Budějovicích, Jindřichově Hradci, Českém Krumlově, Písku, Strakonicích, Prachaticích a Táboře budou jednat s VZP o změnách v celkem 21 odděleních.

Nejdelší diskuze bude asi se strakonickou nemocnicí, protože se s VZP musí dohodnout pět z dvanácti oddělení. Podrobnější informace o restrukturalizaci nemocnic a o kterých odděleních se bude konkrétně jednat, si můžete přečíst na stránkách www.vzp.cz.

autor: Jiří Čondl
Spustit audio