Jihočeské divadlo si postavilo Boudu. Odehraje v ní operní, baletní i činoherní představení

17. listopad 2019

Divadelní areál Bouda vyrostl na Mariánském náměstí v Českých Budějovicích. Dočasnou scénu tam postavilo Jihočeské divadlo, které letos slaví 100 let od svého vzniku. Vrcholem oslav je právě série 36 představení, které už diváci jinde než v Boudě neuvidí.

„Bouda je pro mě, a doufám, že i pro všechny návštěvníky, především myšlenkou. Chceme upozornit na to, že České Budějovice v uvozovkách staví divadlo už sto let, vlastně celou tu dobu trvání Jihočeského divadla,“ vysvětluje ředitel Lukáš Průdek.

Prozatímní scénu tvoří divadelní stan o rozměrech 30x15 metrů, ve kterém je jeviště široké deset metrů. „To je jeviště daleko větší než v historické budově Jihočeského divadla, dá se spíše přirovnat k jevišti kulturního domu Metropol. Je to pro nás místo, kde připravíme čtyři premiéry, každý soubor divadla jednu, dohromady to bude 36 představení do konce roku,“ říká Lukáš Průdek.

V hlediště s mohutnou elevací jsou lavice s nečíslovanými sedadly. Bouda pojme 230 diváků. „Byla by možná i trochu větší kapacita, ale na to jsme si netroufli uvolnit vstupenky, protože přeci jenom je zimní období a předpokládáme, že naši diváci sem budou chodit jinak oblečení než v létě, tak aby se nám sem pohodlně vešli,“ dodává ředitel.

Čtěte také

Stan obvykle využívá Divadlo bratří Formanů, v Českých Budějovicích ale po vnitřním obvodu přibylo lešení. „Tvoří základ dekorace ke všem inscenacím a každý soubor ho nějakým jiným způsobem využívá. Zároveň má připomínat alžbětínský typ divadla, kdy herci mohou být v patře kolem dokola jeviště,“ popisuje Lukáš Průdek.

Prvním souborem, který se v Boudě představí, bude opera Jihočeského divadla, která od 21. listopadu uvede Smetanova Dalibora. Činoherní soubor připravil politickou komedii Zadržitelný vzestup Artura Uie, balet předvede taneční show Inscenační porada a poslední premiérou bude svátečný rodinný zážitek Útěk do Egypta přes Království české v podání Malého divadla.

Nahlédnout do divadelní Boudy můžete prostřednictvím kulturního magazínu Kavárna. Dále pořad zve do českobudějovické Galerie Pod kamennou žábou, která  připravila výstavu na téma svoboda, a nabízí recenzi knihy Český ráj od Jaroslava Rudiše.

Spustit audio

Související