Chorvatskou komedii Bačkorové o vztazích mezi muži a ženami uvádí Jihočeské divadlo

27. říjen 2019

V české premiéře uvádí Jihočeské divadlo v Českých Budějovicích komedii Bačkorové. Jejím autorem je Miro Gavran z Chorvatska, který patří k nejhranějším současným dramatikům ve světě.

Ve svých hrách se často zabývá dominantními ženami a submisivními muži. Výjimkou nejsou ani Bačkorové.

Příběh začíná, když se bankovní úředník Ivo vrací z vězení. Byl nespravedlivě odsouzen, teď ho propustili, a tak jde domů. Jenže tam už rok žije s jeho bývalou ženou Annou nový manžel Marko.

„I když se hra jmenuje Bačkorové, pro mě ti pánové Bačkorové nejsou. Ohromně se mi líbí, že ač jsou na začátku sokové, stanou se z nich kamarádi, kteří jsou velmi velkorysí, uznávají jeden druhého a jsou schopní se vzdát svých vlastních pocitů ve prospěch celku. To se hned tak nevidí, a to mě na tom baví,“ komentuje režisérka Jana Kališová.

Autor hry, chorvatský dramatik Miro Gavran se byl v Jihočeském divadle podívat na jedné z posledních zkoušek. „Jsem velice spokojený s tím, jak to herci hrají a jak to pojala režisérka Jana Kališová,“ chválí.

Oceňuje scénu, kostýmy i obsazení. „Myslím, že herci jsou výborně typově vybraní na postavy, které hrají. V mé hře je lidskost, přátelství a humor a jsem přesvědčen, že tohle představení je divákům přesvědčivým způsobem zprostředkuje,“ říká.

Čtěte také

Vztahy mezi muži a ženami jsou častým námětem Gavranových her. „Myslím si, že je to nejuniverzálnější a nejdůležitější téma v našem životě. Aby ženy byly spokojené, musí jim muži rozumět. Aby byli spokojení muži, musí jim rozumět ženy. Proto píši komedie o mužích a ženách, aby se lépe poznali, a tím pádem si lépe rozuměli,“ dodává.

Českou premiéru měla komedie Bačkorové v Jihočeském divadle v pátek. Nejbližší reprízy jsou na programu 31. října, 4. listopadu a 9. listopadu.

Nové představení Jihočeského divadla přibližuje kulturní magazín Kavárna. Dále se věnuje výstavě připomínající události 17. listopadu v Českých Budějovicích, představuje novou desku Michala Pavlíčka a zve na koncert jazzového zpěváka Kurta Ellinga.

Spustit audio

Související