Jihočeská univerzita opravila nejmladší kolejní budovu v kampusu. Kolej K4 nově nabízí přes 380 lůžek

1. červen 2022 18:05

Po dva roky trvající rekonstrukci se studentům i zaměstnancům otevírá kolej K4 v kampusu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Desetipatrová budova má nově místo pro více než 380 ubytovaných v jednolůžkových i dvoulůžkových pokojích. Náklady na opravu přesáhly 114 milionů korun, přes polovinu pokryla dotace.

„Původně tady bylo 200 pokojů, vždy dvoulůžkových. My jsme přistoupili k mírnému snížení kapacity a vybudovali jsme 16 jednolůžkových pokojů. Zvolili jsme takový poměrně moderní design s mnoha úložnými prostory, aby ubytovaní studenti, případně jiní hosté měli dostatečný komfort,“ popisuje kvestorka univerzity Jiřina Valentová.

Součástí každého z deseti pater je kuchyně, prádelna nebo sušárna. „Každé patro má vlastní studovnu a televizní místnost. V každém patře je sušárna, prádelna, kde jsou nové pračky, takže studenti si mohou i vyprat prádlo, když budou potřebovat,“ potvrzuje Jiřina Valentová.

Vedení českobudějovické vysoké školy k rekonstrukci koleje K4 přistoupilo i přesto, že je ze všech kolejních budov v kampusu nejmladší. Zároveň univerzita počítá s renovací sousedních kolejí K2 a K3.

Už zanedlouho začne také rozsáhlá oprava univerzitní auly Bobík, která je hned pod nově opravenou kolejí. „Teď už je v takovém havarijním stavu a v létě bychom rádi začali s přestavbou. To bude zahrnovat i dílčí demoliční práce, budeme muset část zbourat z důvodu nosnosti, ale doufáme, že pak budeme mít slušné zázemí pro promoce, imatrikulace a další akce,“ uvádí rektor Jihočeské univerzity Bohumil Jiroušek.

Spustit audio

Související