Robotická dojička i nový název. Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity reaguje na trendy v oboru

26. květen 2022 14:14

Druhá nejstarší vysoká škola v Českých Budějovicích mění svůj název. Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity se nově jmenuje Fakulta zemědělská a technologická. Její vedení tak reaguje na vývoj a trendy v oboru, které jsou v posledních letech úzce spojené s informačními technologiemi a umělou inteligencí.

Škola ve spolupráci s lokálními vývojáři otevřela také tři nové laboratoře, kde se studenti seznámí s nejmodernějšími stroji, například plně automatizovanou robotickou dojičkou.

„Výhoda toho robota je, že nemá žádné nálady, pracuje pořád stejně, ke krávě přistupuje se stejným citem. Samozřejmě, dojící robot jako takový, který stojí ve stáji, to už je věc známá, ale zatím nikdo neudělal robota, který nahradí práci dojičů přímo v jámě,“ ukazuje Luboš Smutný, jednatel firmy Agrosoft, který zároveň na fakultě vyučuje.

Studenti si budou moct zdokonalovat na strojích své praktické znalosti. „Já myslím, že to je pro studenty obrovské plus. Část studentů pochází z rodin zemědělců a až přijdou na podniky, budou chtít pracovat moderně. A když to budou mít osahané a budou vědět, co se v zemědělství děje, budou potom tyto techniky prosazovat i u sebe v provozu,“ komentuje Luboš Smutný.

Čtěte také

Moderní technologie jsou i v dalších dvou laboratořích. „Jedna vznikla ve spolupráci se společností DeLaval, což je technologický lídr v oblasti robotizovaného dojení. Už má vyvinuté komplexní řešení pro automatizované dojení, které je možné instalovat ve stájích. V druhé laboratoři jsme se zaměřili na vývoj autonomního vozítka pro rostlinnou produkci. Chceme vyvinout zařízení, které bude do skleníků i na pole,“ doplňuje děkan fakulty Petr Bartoš.

Nový název Fakulta zemědělská a technologická už září na fasádě. „V současnosti se výrazně změnila tvář zemědělství a my potřebujeme studenty v našich studijních plánech na tuto situaci připravit a seznámit je právě i s moderními technologiemi, aby je dokázali ve své práci efektivně využívat,“ vysvětluje děkan.

V areálu kampusu Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích momentálně vzniká také další budova fakulty, která bude sloužit pro katedry aplikované chemie a agroekologie. Hotová by měla být příští rok na konci léta.

Spustit audio

Související