Jedinečný šarm, krásná tvář a andělsky melancholický hlas Françoise Hardy

15. červen 2024

Bohužel, poslední léta nepřicházely dobré zprávy o zdravotním stavu Françoise Hardy a 11. června velmi těžký zápas této slavné francouzské zpěvačky andělsky melancholického hlasu a krásné tváře a jedné z ikon šedesátých let se zákeřnou nemocí skončil. Věhlas Françoise Hardy dokonce přesáhnul kanál La Manche, a to se v historii populární hudby málokomu z francouzských interpretů povedlo.

Françoise Madeleine Hardy se narodila uprostřed náletu v nacisty okupované Paříži v roce 1944 a vyrůstala jen s matkou. Ve věku šestnácti let dostala svou první kytaru jako dárek a začala psát vlastní písně, hrát je naživo a na konkurzech pro nahrávací společnosti.

Dokázala jemně vstřebat melodiku francouzských šansonů i náladu rokenrolů. Ještě ve věku středoškolském měla Françoise milionový hit s vlastní něžnou, ale posmutnělou baladou Tous les garçons et les filles, Všichni ti kluci a holky.

Ale její kariéra tím neskončila, naopak za několik let oslovila Françoise Hardy Brity svou písničkou zpívanou v angličtině All Over The World. A její popularita byla opravdu celosvětová.

Nešlo jenom o písničky, Françoise Hardy, zpívající též v pařížské Olympii, přijala velmi atraktivní nabídky v modelingu i ve filmu. Jejím manželem byl hvězdný zpěvák Jacques Dutronc. Půvab a eleganci této ženy obdivovali David Bowie i Bob Dylan.

Vzpomínkou na nezapomenutelnou Françoise Hardy, zpěvačku, herečku, spisovatelku i astroložku, bude písnička, která jí otevřela cestku ke slávě, tedy Tous les garçons et les filles, v níž toužila, aby přišel den, kdy také bude mít někoho, kdo jí  bude milovat.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související