Jeden génius v rodině stačí, říká vnuk Jaroslava Haška

31. červenec 2015

České Budějovice jsou propojené s Lipnicí nad Sázavou, kde se před nedávnem zastavila autorka pořadu Dámská jízda Mirka Nezvalová. Města spojuje osobnost spisovatele Jaroslava Haška.

„Lipnice je takové intelektuálně gastronomické centrum haškologie a Budějovice jsou krví mých předků, tedy i Jaroslava Haška. Tam začínaly geny jeho rodiny, tady končil jeho život. Román o Švejkovi psal v Lipnici, ale vyprávěl v něm o Budějovicích a jižních Čechách, takže ta propojenost je jednoznačná,“ říká Richard Hašek, vnuk Jaroslava Haška.

Ten v Lipnici žije a často navštěvuje také hostinec U České koruny, který je spjatý s jeho dědečkem. „Přišel sem 25. srpna 1921 s malířem Jaroslavem Panuškou, který tu měl letní byt. Když se děda dozvěděl, že tu bude pobývat, tak prohlásil slavnou větu: Konečně budu bydlet v hospodě, nic lepšího mě nemohlo potkat. Tady pak psal druhý, třetí a čtvrtý díl Švejka,“ vysvětluje Richard Hašek.

Literární talent však podle svých slov po slavném předkovi nepodědil. „Já s oblibou říkám, že jeden génius v rodině stačí. Tak jsme to nechali na dědovi a dál ať se zas snaží moji potomci. Samozřejmě člověk občas něco napíše, ale dědeček byl génius, kterého jen tak někdo nepřekoná. Vždyť byl zařazen mezi sto nejlepších spisovatelů světa,“ dodává s úsměvem.

V Lipnici nad Sázavou je dnes mimo jiné podobizna slavného spisovatele doplněná jednou větou: Život lidský, poslušně hlásím, pane obrlajtnan, je tak složitej, že samotnej život člověka je proti tomu hadr. Ta je na památníku přeložena do devíti světových jazyků.

Jaroslava Haška si připomínají i České Budějovice. Například na budově Mariánských kasáren, které se právě nyní mění v kulturní prostor. „Jestli se vytváří nějaká nová hodnota, tak mi změna vůbec nevadí. Co by kasárna dělala bez vojáků,“ komentuje Richard Hašek.

Celý rozhovor s Richardem Haškem si poslechněte v pořadu Dámská jízda v odkazu výše. Dále se dozvíte, že šéfkuchař z Nových Hradů, který vařil i pro americké prezidenty, chystá kurzy vaření.

Čtěte také

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.