Je sucho a větrno, hub roste málo. Hřib najdete ojediněle na hrázích rybníků nebo okrajích lesů

4. červen 2022 09:56

V houbařském košíku si v těchto dnech můžete z jihočeských lesů přinést spíš šišky než houby. Není divu, podle meteorologů byla první polovina letošního roku na srážky chudá. Někde sice ojediněle rostou hřiby dubové a kováři, ale červavé. Letošní houbařská sezóna tedy nezačala vůbec dobře.

„Vidíte, že je tady úplně suchá zem, normálně se práší a to, co napršelo, vůbec není v lese znát,“ ukazuje mykolog Pavel Špinar ve smrkovém lese nedaleko Pořežan na Českobudějovicku.

„Můžeme najít drobné houbičky, kterým mohla pomoci rosa… Teď jsme dokonce našli hřibovitou houbu, je to hřib žlutomasý čili babka. Měli jsme štěstí dokonce na druhou, a to právě na okraji lesa, kam se dostane rosa. Když budeme mít štěstí jako na tu babku, můžeme najít hřiba kováře,“ líčí během houbaření. Hřibům se může také lépe dařit na hrázích rybníků.

„Tady jsme narazili na březový pahýl, na kterém je dřevokazná houba choroš. Je to březovník obecný, ten se v čínské medicíně považuje za léčivou houbu, ale bohužel tenhle je starý, je tu z loňska,“ pokračuje Pavel Špinar.

Pokud nenajde houby, které rostou nad povrchem, zkusí ještě zahrabat pod mechem. „V léto lokalitě se vyskytuje vzácná podzemí houba, oříškovec Michaelův… A máme ohromný štěstí, už ho máme. Sedí tady v takovém hnízdečku. Je o něco větší než kulička hrášku, ale není vevnitř plná, má takové chodbičky. Je známo asi pět lokalit, kde roste, z toho tři jsou tady na Budějovicku,“ doplňuje mykolog.

Žádné houbařské žně nečekejte ani na Třeboňsku, kde je také sucho. Na Šumavě nebo v Novohradských horách sice podle meteorologů spadlo nejvíc srážek, ale bylo tam chladno. Proto se můžete těšit na procházku krásnou přírodou, při které ale houby na smaženici zatím nenajdete.

Spustit audio

Související