Růst ozimů, řepky i letos zasetého obilí brzdí sucho. Chybí voda ze zimy i z předjaří

31. březen 2022 16:47

Na jihočeských polích chybí voda. Zima i předjaří byly chudé na srážky. Odrazilo se to na plodinách zasetých loni na podzim i letos v březnu.

„Plodiny, které jsou zaseté s podzimem, už by v tuto dobu měly regenerovat. S tím se pojí regenerační hnojení, nebo už produkční hnojení. To hnojivo tam je a prostě čeká na vodu, aby se dostalo do půdního profilu,“ popisuje jeden z problémů agronom podniku Zemědělské služby Dynín Ondřej Liška.

Nepříznivé počasí je podle ředitelky Jihočeské agrární komory Hany Šťastné vidět přímo na porostech. „Porosty ozimů jsou většinou oslabené, vzrůstově slabší, mají méně odnoží. Sucho a holomráz předjaří lokálně způsobily mezerovitost a zpomalený růst řepky,“ uvádí.

Sucho se podepsalo také na travinách. „Když se dnes podíváte na louky, tak mi to připomíná sucho před třemi lety v srpnu. Nic tam není, všechno spí. V případě, že by to ještě chvíli trvalo, pak třeba zaprší, oteplí se, tak tráva to dožene,“ doplňuje předseda zemědělského družstva Brloh Václav Jungwirth.

V polovině dubna budou zemědělci sázet brambory a kukuřici. Doufají, že se počasí umoudří a spadne více srážek, aby plodiny měly na startu lepší podmínky.

Spustit audio

Související