Je prosinec a vrabec prosí, mějte lásku v duších aneb Prosincová písničková procházka

4. prosinec 2023

Zapomeňte na všechny strasti i absurdní předvánoční blázinec a vnořte se do nálady prosincových písniček povětšinou dřívějších časů. „Je prosinec a vrabec prosí, mějte lásku v duších, a listonoši klapky nosí na promrzlých uších,“ zní ve vstupní písničce Světel ramp od Jaroslava Uhlíře a Zdeňka Svěráka, která má už místo v srdcích posluchačů. Je to mile poetické zachycení nálady měsíce, jehož větší část se všemi adventními zastaveními a vánočním časem nás teprve čeká.

Poslední, dvanáctý měsíc roku se promítnul do plejády písniček, třeba sličné zpěvačky a herečky Julie London (Warm December), Hany a Petra Ulrychových (Prosinec podle veršů Vítězslava Nezvala), Willieho Nelsona (December Day), Ivana Hlase a skupiny Nahlas (Prosincová) nebo krále brazilské bossa novy Antonia Carlose Jobima (Looks Like December).

Ze zamyšlené nálady prosincových písniček v jednom případě vystoupíme. Letos slaví svým názvem  jubileum velký comebackový hit roku 1976 bezpochyby nejslavnější bělošské vokální doo-wopové skupiny The Four Seasons v čele s Frankiem Vallim a jeho typickým falzetem.

The Four Seasons, složení z Italo-Američanů, měli v šedesátých letech šnůru výrazných hitů jako Sherry, Big Girls Don't Cry nebo Walk Like a Man. Superhitem December, 1963 (Oh, What a Night), který se dočkal také českých verzí, se Frankie Valli a The Four Seasons vrátili dočasně na čela hitparád.

Podle původního plánu mělo jít o oslavu zrušení prohibice v Americe přesně 5. prosince roku 1933. Ale znělo to nějak divně. A tak se autoři, klávesák Four Seasons Bob Gaudio se svou budoucí paní Judy Parker, zavřeli v bytě, dva dny z něj nevyšli a výsledkem byla vzpomínka na prosinec posunutá třicet let dopředu na první románek mladého muže se svou láskou, přesněji na Gaudiovy námluvy s jeho Judy.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související