Je indiánské léto a k němu patří dýně, jablka a další dary přírody v kuchyni
Záleží jenom na vás, jak doladíte chuť populární polévce z dýně hokaido a další zeleniny, dozvíte se v novém Kuchařském čarování s Petrem Stupkou. Tento recept preferuje orientální styl.
Recept na dýňovou polévku je pro 4 osoby, délka přípravy 30 minut.
- 300 g dýně hokaido
- 100 g cibule
- 120 g kořenové zeleniny
- 100 g cukety
- 80 g vařených brambor
- 60 g přepuštěného másla
- 40 g jemných ovesných vloček
- 600 ml zeleninového vývaru
- 150 ml kysané smetany
- sůl, kari koření, případně mleté chilli
- Na bylinkové pesto: 120 ml olivového oleje, umáčknutou hrst bylinek, stroužek česneku, sůl
Na přepuštěném másle nejprve opékejte cibuli, pak k ní přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a poté co se vše osmahne také stejně nastrouhanou dýni i se slupkou. Vše chvíli opékejte, neboť tím polévka získá lepší chuť.
Když zelenina zavoní přisypte do směsi kari koření a ovesné vločky, vše důkladně promíchejte a vzápětí přilijte zeleninový vývar. Polévku osolte a přidejte do hrnce nastrouhanou cuketu a předem uvařenou bramboru. Následně vše asi 5 či 7 minut povařte.
Nakonec polévku rozmixujte ponorným mixérem, doplňte kysanou smetanou a bylinkovým pestem, popřípadě i máslovými krutonky nebo jiným opečeným pečivem.
Bylinkové pesto připravíte snadno pouhým rozmixováním čistých bylinek s olejem, česnekem a solí. Můžete volit kombinace bylinek např. petrželová, celerová a libečková nať nebo bazalka a petrželová nať.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.