Je indiánské léto a k němu patří dýně, jablka a další dary přírody v kuchyni

23. září 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Dýňová polévka podle Petra Stupky

Záleží jenom na vás, jak doladíte chuť populární polévce z dýně hokaido a další zeleniny, dozvíte se v novém Kuchařském čarování s Petrem Stupkou. Tento recept preferuje orientální styl.

Recept na dýňovou polévku je pro 4 osoby, délka přípravy 30 minut.

Ingredience
  • 300 g dýně hokaido
  • 100 g cibule
  • 120 g kořenové zeleniny
  • 100 g cukety
  • 80 g vařených brambor
  • 60 g přepuštěného másla
  • 40 g jemných ovesných vloček
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • 150 ml kysané smetany
  • sůl, kari koření, případně mleté chilli
  • Na bylinkové pesto: 120 ml olivového oleje, umáčknutou hrst bylinek, stroužek česneku, sůl

Na přepuštěném másle nejprve opékejte cibuli, pak k ní přidejte nahrubo nastrouhanou kořenovou zeleninu a poté co se vše osmahne také stejně nastrouhanou dýni i se slupkou. Vše chvíli opékejte, neboť tím polévka získá lepší chuť.

Když zelenina zavoní přisypte do směsi kari koření a ovesné vločky, vše důkladně promíchejte a vzápětí přilijte zeleninový vývar. Polévku osolte a přidejte do hrnce nastrouhanou cuketu a předem uvařenou bramboru. Následně vše asi 5 či 7 minut povařte.

Nakonec polévku rozmixujte ponorným mixérem, doplňte kysanou smetanou a bylinkovým pestem, popřípadě i máslovými krutonky nebo jiným opečeným pečivem.

Bylinkové pesto připravíte snadno pouhým rozmixováním čistých bylinek s olejem, česnekem a solí. Můžete volit kombinace bylinek např. petrželová, celerová a libečková nať nebo bazalka a petrželová nať. 

autoři: Petr Stupka , Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio