Jazz (nejenom) pro děti! K tomu velmi mladý Petr Kalandra a také swingující chlapecký sbor Boni Pueri

31. květen 2024

V předvečer 1. června, tedy Dne dětí, budiž napsáno, že děti a jazz, to rozhodně nemusí být protichůdné. Tuto větu se budeme snažit podpořit hudebním výběrem v půlhodince V náladě swingu, potažmo jazzu.

Samozřejmě platí, že děti poslouchají spíše jiný druh hudby a pro jazz případně dorostou až v dospělosti, ovšem slavní jazzmani už dříve v minulosti nechtěli nic podcenit a pomohli na svět různým tematickým albům, která měla tuto muziku hravou, nenásilnou cestou přiblížit a představit. Šlo tedy o jistý druh edukace.

Několika takových projektů se dotkneme, ať už jde o album pro děti proslulého tria zpěváka a pianisty Nata Kinga Colea, disneyovskou kolekci dalšího věhlasného jazzového pianisty Davea Brubecka nebo dixielandovou desku trombonisty Pee Wee Hunta.

Kdo by tehdy, před takovými šesti desítkami let, tušil, že ze členů Junior tria, pianisty Jana Hammera mladšího, bubeníka Alana Vitouše a basisty Miroslava Vitouše, se stanou světoznámí jazzoví instrumentalisté. A že ze zpěváka, bohužel již nežijícího, Petra Kalandry, kterého doprovázeli, vyroste skvělý muzikant a vokalista bluesových směrů. Věříme, že vám udělá radost písnička Chtěl bych umět hrát blues v podání Junior tria, podobně jako swingující chlapecký sbor Boni Pueri.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související