Jarní výlovy znamenají pro většinu kaprů na jihu Čech jen změnu bydliště

27. březen 2019 07:15

Vypustit rybník, zatáhnout sítě, roztřídit a odvézt ryby. Postup rybářů při jarních výlovech je stejný jako na podzim. Letos začali s jarním lovením o měsíc dřív.

Výlov rybníka Myslivna v Netolicích řídí vedoucí střediska Jan Šampalík. „Rybu máme na síti, snažíme se ji přitáhnout ke kádím, abychom ji mohli vydávat, tomu se říká jadření. Poté se ryba rozděluje do váhových kategorií,“ popisuje.

Ryby jsou oproti podzimním výlovům menší, mají zhruba od 25 do 70 deka. „Ryby do třiceti dekagramů se nasazují na dva roky a ty silnější se nasazují na rok a budou na podzim sloužit pro pokrytí distribuce a vánočního prodeje,“ dodává Jan Šampalík.

V sítích ale uvízlo i pár kapitálních kaprů. „Tady máme odložené vyřazené generační ryby, které budeme dál distribuovat do sportovních revírů, protože už nejsou příliš vhodné pro konzumaci,“ vysvětluje Jan Šampalík.

Speciální plovoucí bagry odbahňují rybníky před výlovem

Speciální plovoucí bagr odsává bahno z rybníka Volešek u Pištína na Českobudějovicku

Na hladině mnoha jihočeských rybníků plují v těchto dnech sací bagry. Odstraňují ze dna tuny bahna. Rybník se totiž bez odbahněného loviště nedá vůbec lovit.

Podle vedoucího výroby Tomáše Zoubka se při jarních výlovech loví zhruba deset procent tržních ryb a devadesát procent tvoří násady a plůdky. „U nás násady rozumíme od dvaceti deka zhruba do jednoho kilogramu a plůdky zhruba okolo dvou až tří dekagramů,“ upřesňuje.

Kapři jsou po zimě v dobré kondici. „Letos nám zima poměrně přála. Nebylo dlouho zamrznuto, byl poměrně dostatek vody, dostatek kyslíku, ryby nestrádaly, přezimovaly dobře,“ potvrzuje Tomáš Zoubek.

Kilogram velikonočního kapra bude stát v průměru 80 korun.

Spustit audio

Související