Začal výlov rybníka Svět, v sítích má skončit asi 140 tun ryb

19. listopad 2018 11:28

Rybáři od pondělního rána zatahují sítě na rybníce Svět. Jde o poslední velký výlov na Třeboňsku. V kádích skončí podle odhadu 120 tun tržního kapra a 20 tun dalších druhů ryb, hlavně amura, tolstolobika, štiky a candáta.

První zátah začal krátce po sedmé hodině ranní. I když bylo zataženo a oproti minulým týdnům velmi chladno, výlov sledovalo na hrázi několik desítek lidí.

Po zátahu rybáři ryby třídí. První z vody musí candáti, ti jsou nejchoulostivější. Následují další dravé ryby a až na závěr odolní kapři. Ryby je nutné zvážit a hned odvézt na sádky. Další zátah mají rybáři naplánovaný až na úterní ráno, loví se do čtvrtka.

V Třeboni od nedělního podvečera sněží, všude je bílo a vypadá to spíš na zimní výlov než podzimní.  Rybáři si ale počasí pochvalují. Podle předsedy představenstva Rybářství Třebon Josefa Malechy měli naopak velké problémy s velmi teplým podzimem. Počasí, jaké panuje teď, k podzimním výlovům patří. Nesmí být jen dlouhotrvající mrazy.

Kapři, ale i trofejní sumci z rybníka Rožmberk uvíznou v sítích rybářů

Výlov rybníka Rožmberk v říjnu 2018. Rybáři začínají zatahovat sítě už s východem slunce

Třeboňští rybáři začali lovit největší český rybník Rožmberk. Poprvé na něm zatáhli sítě s východem slunce, v půl osmé ráno. Do neděle 14. října by měli vylovit až 150 tun tržních ryb, především kaprů.

Rybáře víc trápí sucho, které je nejenom na jihu Čech, ale v celé střední Evropě. Chybí voda v sádkách jak v Třeboni, tak i u odběratelů, které mají třeboňští rybáři po celé Evropě.

Na hrázi rybníka Svět se počítá i s návštěvníky. Od rána jdou otevřené stánky s teplými nápoji, rybí polévkou a dalšími specialitami. Na dvou místech se prodávají čerstvě ulovené ryby.

Co se atrakcí a zájmu turistů týče, je výlov Světa nesrovnatelně menší než výlov nedalekého Rožmberka, ale někteří lidé míří právě sem, protože je to podle nich „pravý výlov bez příkras.“

autor: Mária Pfeiferová

Související