Jan Vaněček: Dopisové přítelkyně

15. září 2020

Přesně před 130 lety - 15. září 1890 - se narodila slavná detektivkářka Agatha Christie. Léta si s ní dopisovala učitelka Olga Simonová z Husince. Na jejich korespondenční přátelství ve svém Rozhlasovém sloupku vzpomíná Jan Vaněček.

Agatha Christie napsala 66 detektivních románů,  například  Vražda v Orient-expresu,  Smrt na Nilu,  Deset malých černoušků a další. Posloužily  také  jako náměty pro televizní seriály a filmy. Divadelní hra Past na myši je stálicí v repertoáru  divadel po celém světě. 

Nadšenou čtenářkou jejích knih byla učitelka Olga Simonová z  Husince. V roce 1961 si dodala odvahy, obstarala si adresu a napsala jí dopis, v němž vyjádřila svůj velký obdiv a uvedla  i   něco o sobě. Byla napjatá,  jaká bude odezva. „Přece obyčejná   česká učitelka  a taková slavná anglická lady, to nejde k sobě,“ nedělala si proto velké iluze.  Avšak  ve skrytu duše doufala, že to dobře dopadne.

Čtěte také

„Drahá paní Simonová, poslala jste mi okouzlující dopis, moc mě potěšil,“ odpověděla  spisovatelka.  „Zajímalo mě všechno, co píšete.“

Dámy si dopisovaly šestnáct let.   Agatha Christie psala dvakrát  ročně a na Vánoce, paní Olga na oplátku častěji. V dopisech se svěřují, co je nového v  rodinách i osobním životě. O svých detektivních příbězích se lady Agatha vyjádřila jednou  takto:  „Jsou to pokračovatelé starých klasických her, dokládají, jak je zdoláno zlo a vítězí dobro.“

Do knihy Halloween Party (v českém překladu uváděné pod názvem Viděla jsem vraždu)  vymyslela postavu  české učitelky, s níž si dopisuje. Pojmenovala ji Olga Seminová a je au pair v anglické rodině.  U svého vydavatele zařídila, aby vždy  před Vánocemi paní Olze zaslal novou knihu. Na  památku  obdržela  od ní krojovanou českou panenku.

Hezký den třeba s knihou Agathy Christie.

autor: Jan Vaněček
Spustit audio