Jan Vaněček: Divertimento
Navštívilo nás léto. Hotely a restaurace mají o kšeft postaráno a s chutí naplní žaludky turistů. O tom, jak se kde vaří, se vypráví leccos.
Ale znáte to – ne všechno, co se v hospodách o hospodách kecne, je pravda. Z vlastní povědomosti mohu říci, že ve většině lokálů bývá vždycky k pošmáknutí vše, co vám přinesou na talíři.
Mám-li však mít po jídle v žaludku místo nebe peklo, nebo při placení nechápavě kroutit hlavou nad tím, že do ceny je dle podivné hokynářské logiky započteno patrně i dnešní dvouciferné datum a velikost bot vrchního, tam zkrátka už nevlezu, neboť mi to přijde těžko stravitelné. O tohle divertimento nestojím. Jsem zákazník, ne sponzor.
Ostatně výběr, kde se nasytit, je velký. Hodí se pojíst jinde. Třeba tam, kde se nestává, aby všechna rajská omáčka na talíři, než k vám doputuje z kuchyně na stůl, se vsákla do knedlíků.
Průvodci, cestovní agentury a infocentra mívají očichané, kde se dá parádně pojíst a kam raději nevkročit.
Přeji všem turistům, kteří restaurace a hostince letos navštíví, ať si pošmáknou a odjíždějí domů s poznáním, že tu bylo krásně, dobře a chutně i vařili, což je pro místní kuchaře dobrá reklama. A pak i to, abyste svému lékaři na dotaz, „tak co váš žlučník, jak se mu po tý dovolený daří?“ mohli odpovědět: „Dobrý, nestěžuje si.“
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.