Jan Cempírek: Houbařský sloupek

3. říjen 2022

Je podzim. Sociální sítě plní fotografie plných košíků hub. Pod dojmem této masáže to člověku nedá. Tedy – nabrousit kudličku, popadnout košík, sednout do auta a hurá do lesa!

Brzy jsem na místě. Zde bude to pravé houbařské eldorádo, tuším. Odřezek mohutného hřiba několik kroků od vozu mě ale uvádí do reality. Ne, ne, v neděli odpoledne vážně nemám šanci aspirovat na šampiona houbařských klání. Holt, kdo pozdě chodí, sám sobě škodí.

Brouzdám se lesem. Kde nic, tu nic. Až najednou – hoho! Hřib jako víno! Krásný, voňavý, s hlavičkou pokropenou deštíkem. No, nádhera! A vedle něj v mechu ještě jeho dva bráškové. Jupí, raduji se. Karta se obrací a hříbkový ráj čeká!

Šoulám dál porostem, oči si mohu vykoukat. Teď to přijde! Jenže ouha. Hodiny plynou, další houby nikde. Až téměř k podvečeru nacházím aspoň pár klouzků, dva kozáky a jednoho křemenáče. To už se blížím zpět k autu. Něco hub mám, no, ale žádná sláva.

Doma mě sice i tak manželka konejšivě pochválí, ale to ego. To poťouchle šeptá: Tohle, že je houbařská žeň? Tohle čučkaření? Už vidím auto a ego zesiluje své rýpání: Moc ses nevytáhl. Až večer uvidíš na facebooku ty ostatní, hmm, hochu, hochu, to se budeš stydět!

Zastavuji. Ego, ten poťouchlý rádce! Utíkám zpět do lesa. Do místa, kde jsem před chvílí viděl jednoho obřího, ale zcela červavého hřiba kováře ve stavu zvaném též puchr nebo-li křapáč a vedle něj několik vysloužilých a značně povadlých babek.

O hodinu později dávám naaranžovaný košík vyfocený ze správného úhlu na sociální síť. Vypadá skvěle! Přetéká úrodou a nikdo nemůže poznat, že jeho větší část vyplňují ti nepoživatelní veteráni.

Lajky začínají svištět, uznalé komentáře též. Neztratil jsem se mezi ostatními báječnými facebookovými houbobijci. Třikrát sláva! Mé ego se pro dnešek nažralo a les zůstal celý. 

autor: Jan Cempírek | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Jan Cempírek: Budějcká hezká duše

    Budějčáci jsou úžasní. Od světa žádají jen jedinou věc. Aby „byl hezkej“. To je základní budějcká mantra a volební hnutí, které se této libůstky chopí, má přízeň zajištěnu.

  • Jan Cempírek: Léto jako bramboračka

    Bramborová polévka má v české kuchyni pověst dost střídmou. Patří mezi nejzákladnější jídla, dovede ji uvařit každý kuchařský novic. Vždyť na přípravě bramboračky nic není.

  • Jan Cempírek: O milencích

    Měsíc květen je o kytičkách... a o milencích. Recepty na bujnou zahradu přenechám jiným, ale o milencích bych hovořit chtěl. Nikoliv ve smyslu erotickém, ale lingvistickém.