Jako kluk vymyslel hru „kýblovaná“, úspěchy ale sbíral v házené. Díky němu mají Strakonice i halu

11. únor 2023

„My jsme bydleli v ulici, která byla ze tří stran slepá,“ vzpomíná Jiří Dobeš na své dětství ve Strakonicích. „Určitě někdo namítne, že to je blbost, ale ta ulice měla podobu kříže. Ramena a vrchol byly zaslepené a vchod do ní byl jenom ze spodku,“ popisuje podobu ulice Svatopluka Čecha před sedmdesáti lety.

Dnes se dá do ulice dostat ze všech stran a parkuje v ní spousta aut, tenkrát to ale bylo zákoutí jako stvořené pro klukovské hry. „Hráli jsme samozřejmě fotbal, hokej na suchu, házeli jsme míčem. Vymyslel jsem i hru kýblovaná, ke které byly potřeba dva kýble, pálky a pingpongový míček,“ usmívá se Jiří Dobeš.

„V té ulici tenkrát nebydlelo moc lidí. Když jsem to ale později spočítal, tak z ní deset kluků a jedno děvče začali hrát házenou,“ dodává k tehdejší strakonické sportovní líhni.

Házenou začal hrát i Jiří Dobeš. Nejvíce zabodoval v roce 1963, když strakonické dorostenecké mužstvo získalo na republikovém přeboru stříbro. „Tenkrát nás vedl trenér Vašek Piloušek, který vymyslel pro zápasy princip osobní obrany. V české házené hráli tři obránci na tři útočníky a osobní obrana se do té doby nikdy v zápasech nepraktikovala,“ popisuje taktiku, která jeho družstvo dovedla až na stupně vítězů.

Když Jiří Dobeš skončil s aktivním hraním, rozhodně neskončil s házenou. U strakonického oddílu pokračoval jako trenér i jako funkcionář a jeho zásluhou ve městě v novém tisíciletí vznikla také hala pro házenou.

Celý rozhovor s Jiřím Dobešem o jeho životě s házenou si poslechněte v cyklu Jihočeši online.

autor: Filip Černý
Spustit audio

Související