Jako kluk prožil krásné roky v geologickém kroužku Jihočeského muzea. Teď Filip Lýsek celé instituci šéfuje

4. leden 2024

Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích má nového ředitele. Stal se jím Filip Lýsek, který dosud působil jako ředitel Regionálního muzea v Českém Krumlově. Ve funkci nahradil Františka Štangla, který odešel do důchodu. Nový ředitel má za sebou prvních sto dnů hájení, Jihočeské muzeum zná ale daleko déle.

Prostředí si ho získalo už jako malého kluka. „Jestli si dobře pamatuji, tak mi mohlo být tak devět, deset let, když jsem měl to štěstí, že mě rodiče přihlásili na geologický kroužek právě do Jihočeského muzea. A na ten kroužek jsem docházel nějaké čtyři roky, možná pět, rozhodně větší část druhého stupně základní školy. Přímo do muzea,“ vzpomíná s tím, že to jsou ty chvíle, kdy se buduje vztah k instituci.

Filip Lýsek měl podle svých slov štěstí i v tom, že se o mnoho let později mohl ke svému koníčku vrátit. „Bylo to během správy sbírky geologie v Regionálním muzeu v Českém Krumlově. Ta sbírka tam byla dlouhodobě uložena, ale nebyla žádným způsobem rozšiřována a bylo potřeba ji uspořádat. A při té systematizaci jsem si všiml, že původní systematizaci provedl právě pan doktor Novák, který nás v těch dětských letech vedl. Takže to byla mimořádná příležitost a krásná vzpomínka,“ vypráví.

Po vystudování reálného gymnázia v Českých Budějovicích Filip Lýsek nastoupil na filosofickou fakultu Palackého univerzity v Olomouci. „Mým hlavním oborem byla filosofie a sociologie, ale diplomoval jsem v oboru teorie a dějin umění. A už tehdy na studiích jsem pravidelně docházel jako brigádník do muzea v Olomouci a vyhledával jsem příležitosti, abych mohl být v muzejním a výstavním prostředí,“ popisuje.

Čtěte také

To bylo také důvodem, proč po absolvování vysoké školy zamířil do oblasti kultury. Vrátil se na jih Čech a sedm let pracoval na odboru kultury a památkové péče krajského úřadu.

Poté odešel do jedné z krajských příspěvkových organizací, Regionálního muzea v Českém Krumlově. „To je nejmenší regionální muzeum, jako ředitel jsem tam prošel vším, nezřídka jsem držel v ruce krumpáč a lopatu, stál jsem ale i za rozsáhlými investičními projekty,“ dodává.

S touto zkušeností, která trvala dalších dvanáct let a završilo ji několik ocenění za výstavnickou i edukační činnost, Filip Lýsek převzal na podzim roku 2023 vedení největšího muzea v kraji – Jihočeského muzea v Českých Budějovicích.

Co stojí před ním, na které listiny připojil svůj první podpis a jak vidí budoucnost muzejnictví v digitální době? Celý rozhovor s ředitelem Jihočeského muzea Filipem Lýskem si poslechněte online.

Spustit audio

Související