Jako diskotéka i kino sloužila synagoga ve Volyni. Vrátit budově důstojnost chce nový spolek

7. červenec 2024 07:57

Zazděná okna, ohořelé stěny a místo Bimy, kde se četlo z tóry, taneční parket. Volyňská synagoga má za sebou nepěkný osud, byla kinem, diskotékou a zažila třeba i požár. Navrátit jí původní smysl setkávání chce nezisková organizace, která vznikla na její záchranu.

„Tady bylo pódium, diskokoule, boxy na sezení, parket a dokonce vestavěný bar,“ ukazuje v přízemí budovy Karolína Hoňková Radilová, zakladatelka spolku Synagoga Volyně. Schodiště do patra lemují malby žraloků, dřevěný strop je spálený na uhel.

„Až bude budova zrekonstruovaná, chtěla bych, aby se tu lidé mohli scházet při různých kulturních příležitostech, pořádat koncerty, výstavy, projekce filmů. A mimo to bych chtěla vytvořit expozici diskriminace minorit, antisemitismu a holokaustu,“ nastiňuje.

Čtěte také

Vedou ji k tomu i osobní důvody. „Můj tatínek, profesor doktor Tomáš Radil, byl jako dítě v Osvětimi, kde zahynula jeho rodina. Zažil selekci před doktorem Mengelem a čekal jen na to, až se uvolní místo v plynové komoře. Když už k ní kráčel, zastavil ho jeden Němec, že by se ještě hodil na práci pro Říši. A když hlídal se svým kamarádem tu bránu Arbeit macht frei, viděl posledního německého vojáka, jak za sebou táhne flintu,“ vypráví.

Jedním z cílů Karolíny Hoňkové Radilové je uctít oběti holokaustu. „Ti lidé nikomu nic neudělali, to byli Židé, kteří žili běžné životy jako každý. Do této synagogy chodily děti, učily se tu hebrejsky. A najednou byla válka, okradli je, zavraždili a ještě dehonestovali a zničili budovu, kterou Židé za své peníze vystavěli,“ říká.

„A po dobu dalších osmdesáti let byla synagoga trvale ponižovaná, tak jsem si říkala, že je potřeba ji rekonstruovat, znovu otevřít, aby se navrátila čest těm lidem a uctila se jejich památka,“ dodává. Podpořit rekonstrukci synagogy ve Volyni můžou lidé prostřednictvím dobročinné sbírky na webu donio.cz.

Spustit audio

Související