Jak vznikl slavný vánoční videoklip Melody Makers k Jingle Bells, poví Ondřej Havelka

22. prosinec 2023

Dnešní procházka v náladě swingu, potažmo jazzu se ponese zcela již v duchu přicházejícího vánočního času. A takové bude přirozeně též entrée – výňatek lehce swingově uchopené skladby And The Angels Sing, A andělé zpívají, ze zapomenutého exportně zaměřeného alba Suprahonu Dancing Through the Christmas Time, Tanec během Vánoc, které vyšlo poprvé v roce 1968 a na němž je svými nahrávkami zastoupena trojice domácích elitních orchestrů.

Rok co rok obohacuje české televizní Vánoce velmi zdařilý videoklip Jingle Bells v předvedení Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. O jeho hudební složku vás neochudíme a přitom se zeptáme  zpěváka, herce, moderátora i autora Ondřeje Havelky, jak tento veselý videoklip, který se dokonce vysílal i na televizní stanci MTV Latin, v roce 1995 vznikl.

Dovolím si také malý pohled do kalendáře. Dne 28. prosince 1903 přišel na svět jeden z nejvlivnějších pianistů pro vývoj jazzu Earl Kenneth Hines, proslavený jako Earl „Fatha“ Hines, který pojal po svém White Christmas Irvinga Berlina ve svém pokročilejším věku.

Pokud vánoční počasí nepřeje, musíme spoléhat na iluze. Když zpíval letos zemřelý velikán Tony Bennett písničku Snowfall, jako by se opravdu z nebe snášely sněhové vločky. A podobně příjemné iluze mohou vyvolat hlasy Deana Martina nebo Andyho Williamse v pořadu.

Tečkou předvánoční swingové, potažmo jazzové nálady bude písnička Jiřího Suchého Zas narodil se Kristus Pán.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související