Jak udělat ten nejlepší bramborový salát na štědrovečerní stůl

20. prosinec 2020

Není to poprvé, se v Kuchařském čarování mluví o vánočním bramborovém salátu. „Pokud dobře počítám, tak už je to osmnáct let, co se na vlnách rádia našeho kraje, tedy na vlnách Českého rozhlasu České Budějovice potkáváme,“ vítá posluchače Petr Stupka. 

V tomto vydání magazínu o vaření od něj uslyšíte rady a recepty nejen na zmiňovaný salát, ale i na starodávná, ale zároveň moderní nepečená vánoční cukroví a třeba i punčový chlebíček.

Co rodina, to jiný bramborový salát. Poměry jednotlivých surovin bývají různé. Pokud někdo nemusí vařený celer, nemusí si jej do salátu dávat, někdo jiný nemá třeba rád vůbec vařenou zeleninu a také není dogma, že by se bez ní salát neobešel. Zkrátka uvedený recept si můžete přizpůsobit svým potřebám a chutím.

„Já klasiku, která vychází z někdejších norem. Když jsem byl v sedmdesátých letech minulého století v učení, tak jsme připravovali v restauraci Perla hned čtyři různé saláty. Jeden byl francouzský, ten se krájel na kostičky, další byl vlašský, který se krájel na nudličky a bramborový s majonézou nebo i bez majonézy se krájel na menší plátky a to jak brambory, tak zelenina,“ vzpomíná Petr Stupka.

Jeho rodinný recept na přípravu vánočního bramborového salátu je rozpočítaný na jeden kilogram salátu, délka přípravy 60 minut.

Ingredience
  • 600 g vařených a oloupaných brambor
  • 80 g cibule
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 100 g sladkokyselých okurek
  • 120 g majonézy
  • 40 ml oleje, sůl, ocet, cukr, nálev z okurek, odvar ze zeleniny, bílý mletý pepř

Postup

Studené oloupané brambory nakrájejte na stejnoměrné plátky nebo kostičky. Stejně nakrájejte i v mírně osolené vodě uvařenou kořenovou zeleninu a také sterilované okurky. Jemně nakrájenou cibuli trochu osolte a smíchejte ji s olejem. Občas ji promíchejte. Cibule díky tomu pustí šťávu, změkne a přestane být čpavá.

Nechte ji takto alespoň 20 minut. Vývar z kořenové zeleniny spolu s trochou nálevu z okurek vařte s cukrem a octem tak dlouho, až se odvaří, zahoustne a tvoří bubliny. Tím vznikne úžasná, sladkokyselá zálivka.

Po vychladnutí ji vmíchejte do majonézy, přidejte změklou cibuli i s olejem, trochu pepře a vše pak spojte s nakrájenými surovinami.

Pro vylehčení a jakési osvěžení chuti přidáváme u nás doma, do tohoto salátu také nakrájená jablka. Nejlepší je, když jsou křupavá a lehce nakyslá. V tom případě také chuťově ladí vmíchat do salátu i citronovou šťávu z jednoho citronu.

autor: Petr Stupka
Spustit audio