Ivan Mls: Úspory benzínu

10. květen 2022

Mám v autě spoustu zbytečností. Třeba systém start-stop, který před vyjetím svědomitě vypínám, protože nesnáším, když mi motor zdechne na každé křižovatce.

Pochybuji, že by časté chcípání a startování nějak významně šetřilo životní prostředí; spíš mám podezření, že to škodí akumulátoru. Taky bez elektrického nastavování zrcátek bych se obešel: nastavil jsem je před sedmi lety a od té doby jejich motorky zahálejí.

I jednu z funkcí palubního computeru, zobrazení okamžité spotřeby paliva, jsem donedávna považoval za zbytečnou. Donedávna, tím myslím dobu, než se ceny benzínu utrhly ze řetězu.

Od těch dob mám na palubním displeji ukazatel okamžité spotřeby nastavený skoro pořád. Neboť, jako většina řidičů, kteří nemají k dispozici vlastní ropný vrt, mnohem více za volantem myslím na úspornou jízdu.

Je to vlastně taková nová hra – zvlášť když člověk často jezdí stejnou trasu a může tak porovnávat, s jakou okamžitou spotřebou projel daný úsek. Soutěžím sám se sebou a každý nový lepší výsledek mě vždycky potěší.

Používám přitom takové ty klasické triky, které do nás dnes a denně hustí různí motorádci, a které zpravidla bereme jako trapné opakování dávno známého. Od lehké nohy na plynu, přes plynulou jízdu bez prudké akcelerace a brzdění, předvídání dopravní situace před námi, až po dojíždění setrvačností ke křižovatce nebo ke značně značící začátek obce.

Má to něco do sebe. Časová ztráta zanedbatelná, úspora paliva velmi příjemná. A ještě naštvete všechny neurotiky, kteří vás kvůli tomu předjíždějí, a které zase vy pohodlnou jízdou dojedete na nejbližší křižovatce ve městě. 

Ze všech tras, které pravidelně jezdím, přímo miluji čtyřpruh z Klaudy kolem Hůr do Českých Budějovic a taky kopec u Hořic na Šumavě. Tam sundávám nohu z plynu úplně a ukazatel okamžité spotřeby mi hlásí nulovou spotřebu.

Má to jen jednu takovou drobnou pihu na kráse. Tuhle radost mi ukazatel dělá jen při jízdě z kopce. Takže mám ještě co vylepšovat.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Karel May

    Jsou spisovatelé, po jejichž knihách jednou sáhnete, přečtete je, odložíte, a už se k nim nikdy v životě nevrátíte. A pak jsou ti druzí.

  • Ivan Mls: Březen, měsíc knih a čtenářů

    Když jsem byl malý a nerozumný, měl jsem nějak zafixováno, že Březen – měsíc knihy, má cosi společné s úslovím březen – za kamna vlezem. Co taky jiného za kamny dělat, že?

  • Ivan Mls: Aplikace

    Nemám a nechci. Tak to je odpověď, kterou docela často používám, když se mě pokladní v obchodě zeptá, jestli mám jejich kartu.