Ivan Mls: Pěstitel

24. červen 2022

Jsem pěstitel amatér. Nechlubím se, ani si nestěžuji. Prostě to konstatuji. Tím chci jen říct, že nejsem nijak existenčně závislý na zemědělských produktech, které se mi čas od času podaří vypěstovat.

Spíš to beru jako formu aktivního odpočinku, kterou si kompenzuji sedavé zaměstnání – kupříkladu záda od hrbení nad záhonem bolí úplně jinak a tak nějak smysluplněji než po celodenním vysedávání u počítače.

A protože se pěstební činnosti věnuji výhradně na chatě, na kterou se dostanu jen občas, beru případnou úrodu poživatin spíše jako milý bonus, malou odměnu za smysluplně strávený volný čas.

Říkám-li malý, myslím tím malý. Stává se mi totiž, že nějak míjím vhodné agrotechnické lhůty. Třeba letos se ředkvičkami. Vysel jsem je v pravý čas, přesně podle návodu na sáčku. Při každém jarním pobytu na chatě jsem je tahal očima ze země, ale moc se jim nechtělo. Konečně o jednom víkendu se tvářily, že už jako chtějí růst, ale byly příliš mrňavé. Když jsem na chatu přijel příště, byly z ředkviček velké dřevnaté bulvy v podstatě nepoživatelné.

Teď mám v záhoně kedlubny – mají sice už úžasné obří lupeny, ale kedlubovnatět se jim nechce. Tak uvidíme. Třeba loni jsem zkusil pěstovat salát – a moc hezky mi vykvetl.

Snad jedinou každoroční jistotou v mém chatovém záhonu je mrkev – každý podzim alespoň něco sklidím. I když letos, nevím, nevím. Mám totiž nového souseda. Má korálková očička, chlupatý čumáček a zabydlel se mi právě v záhoně.

Tváří v tvář jsme se viděli zatím jen jednou, když na mě chvíli koukal z díry mezi řádkami mrkve. Takže mám neblahé tušení. Tohle bydliště si malý hlodavec kvůli pěknému výhledu do krajiny určitě nevybral.

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Úspory benzínu

    Mám v autě spoustu zbytečností. Třeba systém start-stop, který před vyjetím svědomitě vypínám, protože nesnáším, když mi motor zdechne na každé křižovatce.

  • Ivan Mls: Karel May

    Jsou spisovatelé, po jejichž knihách jednou sáhnete, přečtete je, odložíte, a už se k nim nikdy v životě nevrátíte. A pak jsou ti druzí.

  • Ivan Mls: Březen, měsíc knih a čtenářů

    Když jsem byl malý a nerozumný, měl jsem nějak zafixováno, že Březen – měsíc knihy, má cosi společné s úslovím březen – za kamna vlezem. Co taky jiného za kamny dělat, že?

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.