Ivan Mls: Distanční výuka na ledě

27. leden 2021

Tak jsem konečně viděl distanční výuku na vlastní oči. Dokonce bez počítače a bez internetu. Bylo to na zamrzlé nádrži Bagr v českobudějovické Stromovce. 

Ta se v uplynulých mrazivých dnech stala cílem desítek a možná stovek Budějovičáků, velkých i malých, kteří se rozhodli trochu si rozhýbat tělo na zdravém vzduchu, vyzkoušet své bruslařské dovednosti a případně si střihnout nějaký ten přátelský hokejový mač.

A teď si asi řeknete, proč do tohoto koutu městské přírody tahám nějakou distanční výuku. To je totiž tak.

Zaujalo mě dění na jednom z vyšornovaných kluzišťátek, na kterém své asi úplně první bruslařské krůčky dělala tak osmiletá dívka. Nebyla na to sama. Byli s ní i rodiče. Tatínek stál na jednom konci vyhrnuté ledové plošky, maminka na druhém konci a dívka klopýtala, padala a klouzala od jednoho k druhému tam a zase zpátky.

Do krasobruslařky měla pochopitelně hodně daleko, zato oba rodičové měli evidentně trenérskou teorii zvládnutou na jedničku. Zásobovali svou dceru neocenitelnými radami - jak se má správně odrážet, jak držet balanc, že nemá šmajdat a tak podobně. Zkrátka, měli na její výkon docela nároky.

Radili jí obuti v zimních botách, z bezpečí neklouzavého okraje kluzišťátka. Oni sami brusle na nohou neměli a ani v jejich blízkosti se žádné odložené bruslařské vybavení nevyskytovalo. Staří latiníci říkávali, verba movent, exempla trahut. Slova podněcují, ale příklady táhnou… Tak jen doufám, že tihle rodiče nebudou podobnou distanční metodou učit dceru v létě plavat.

Přeji dobré jitro.

autor: Ivan Mls
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.