Ivan Mls: 29. únor

29. únor 2024

Tak jsem se dočetl, že v Česku žije 160 nositelů křestního jména Horymír. Proč to připomínám? Myslím si, že všichni tihle Horymírové se určitě už dlouho těšili na dnešní den.

Pokud nějakého Horymíra znáte, na jihu Čech by se měli vyskytovat dva, určitě jim nezapomeňte pogratulovat. Opravdu si to zaslouží. Vždyť na dnešní den čekali celé čtyři roky.

Máme přestupný rok, je 29. únor a právě Horymírové měli tu smůlu, že tvůrci kalendářů přiřadili jejich jméno k dnešnímu datu. Na druhou stranu, Horymírové, kteří nemají oslavy a juchání v oblibě, tuhle čtyřletou svátkovou periodicitu docela jistě vítají - výrazně ušetří, když pozvou kamarády a přátele k oslavě jen jednou za čtyři roky.

A podobně jsou na tom určitě všichni ti, jimž rodiče načasovali příchod na svět právě na tohle výjimečné datum. Když nechtějí fixlovat, můžou své narozeniny slavit jen jednou za čtyři roky. 

Tak mě napadá, že pokud se začneme pídit po věku těchto lidí, můžeme se dobrat k docela zavádějícím informacím, zvlášť položíme-li nevhodně otázku. Určitě je pitomost ptát se stylem „Kolikáté že to vlastně slavíš narozeniny?“ A pak se divit, když vám vetchá stařenka úplně po pravdě sdělí, že teprve jedenadvacáté.

Také dětem narozeným o tomto výjimečném datu není vhodné říkat, že po svých šestých narozeninách hezky pošupajdí do první třídy. Paní učitelky by jistě měly ze čtyřiadvacetiletého habána, napěchovaného v malé školní lavici mezi vyjukanými prvňáčky, velkou radost.

Pokud ale nejste ani Horymír, a ani dnes nemáte narozeniny, nemusí vás 29. únor vůbec vzrušovat. I když na druhou stranu, kdybyste si dnes od někoho půjčili nějaký drobný peníz s tím, že mu částku vrátíte ve stejný den za rok, máte se při případném prodlení úspěšně na co vymluvit. Příští tři roky žádný 29. nebude! A to se vyplatí!

autor: Ivan Mls | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Ivan Mls: Kde ty zimy jsou

    Jo, ty zimy už nejsou, co bývaly… povzdechl jsem si nedávno. Když jsem byl malý, to bývaly časy! Celou zimu se dalo lyžovat a sáňkovat, mrzlo, až praštělo, kdepak dneska.

  • Ivan Mls: Bez dokladů

    Samé dobré zprávy o tom, jak se nám zjednodušuje život, se na nás valí od nového roku. Zvlášť pokud jsme motoristé, můžeme si jen spokojeně mnout ruce.

  • Ivan Mls: Novoroční závazky

    Taky si dáváte na začátku nového roku závazky? Určitě ano. Ono je to docela lákavé: něco nového startuje, tak by nebylo špatné začít také s něčím novým, povznášejícím.