Irena Dousková: Zdroj čisté radosti. Příběh o jednom nečekaném setkání při úklidu chodby

18. srpen 2024

Marie je pětatřicetiletá učitelka, šťastně vdaná maminka devítiletého syna. Její muž je celkem hodný, ohleduplný, snaží se… Ale Marie má na začátku léta náhle pocit, že by třeba mohla potkat i někoho jiného… Voněl by dálkou, tabákem i čerstvým vzduchem…

Účinkují: Zuzana Čisáriková Slavíková, Dana Pešková, Martin Havelka a Jiřina Prokšová
Připravil: Marek Horoščák
Napsala: Irena Dousková
Zvukový mistr: Josef Daněk
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: v roce 2004

Spisovatelka Irena Dousková vypráví ve své povídce Zdroj čisté radosti lehký letní příběh o jednom nečekaném setkání při úklidu chodby a chuti na nevěru.

V rozhlasovém zpracování z roku 2004 účinkují Zuzana Čisáriková Slavíková, Dana Pešková, Martin Havelka a Jiřina Prokšová.

Irena Dousková

Irena Dousková se narodila v roce 1964 v Příbrami. Pochází z divadelní rodiny, matka a otčím byli herci v příbramském divadle. Později se rodina přestěhovala do Prahy. Je vystudovaná právnička, ale živí se jako novinářka a spisovatelka.

Na počátku 90. let debutovala spolu se svými bývalými spolužáky z gymnázia sbírkou básní Pražský zázrak. Její prozaickou prvotinou je román v dopisech Goldstein píše dceři (1997) o hledání vztahu mezi otcem a dcerou, kteří se nikdy neviděli. Můžeme zde najít mnoho autobiografických prvků, protože sama autorka nacházela přes dopisy vztah k vlastnímu otci, který za minulého režimu emigroval do Ameriky.

Spisovatelka Irena Dousková

V roce 1998 Irena Dousková vydala knihu Hrdý Budžes, která ji rázem proslavila. Stala se mimořádně úspěšným, mnohokrát dotiskovaným českým bestsellerem. Prodalo se více než 60 tisíc výtisků. Knížka byla přeložena do řady jazyků. Prvními roky husákovské normalizace, tak jak se v řadě komických i méně veselých příhod a situací promítala do života dětí i dospělých z jednoho okresního města, v románu provází bystrá, leč přiměřeně naivní žákyně druhé třídy Helenka Součková.

Helenka Součková v podání skvělé Barbory Hrzánové boduje už více než dvacet let také na divadelních prknech. Hrdý Budžes existuje i jako desetidílná rozhlasová četba, kterou v roce 2002 načetla Zuzana Slavíková.

Další úspěšnou knihou Ireny Douskové je próza Oněgin byl Rusák (2006), která je volným pokračováním Hrdého Budžese. V pokračování knihy je již Helenka dospělejší, ale svůj rozmanitý vnitřní svět si uchovává nadále. Volnou trilogii o Helence Součkové uzavírá kniha Darda z roku 2011.

V roce 2014 vydala Irena Dousková román Medvědí tanec o posledních měsících života enfant terrible české literatury Jaroslava Haška.

Spustit audio

Související