Inspirace ze starých kuchařských spisů české, bavorské i rakouské strany Šumavy

24. listopad 2021
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Švestkový perník

Kouzla a čáry Petra Stupky budou v Kuchařském čarování tentokrát staré a často zapomenuté pošumavské recepty, mimo jiné například z knihy Kuchyně staré Šumavy od Václava Malovického, který recepty zaznamenal. Petr Stupka doplní i své tipy a rady.

Zajímavé je, jak se recepty z české, bavorské i rakouské strany hranic shodují, i když byly naše země po léta rozdělené Železnou oponou.

„Ta starodávná jídla vypadala asi tak, že to byla hustá polévka na bázi brambor, zeleniny nebo obilovin. A k ní se přijídalo nějaké pečivo, ať už to byly vdolky, cetly, maltošny, placky a tak dál,“ naznačuje principy Petr Stupka.

Tyto těstoviny se pekly zpravidla vedle chleba a podávaly se jako příloha bez ohledu na to, zdali byly na sladko nebo na slano. Například takové štracholce se dělaly z mouky, sádla, trochy cukru, kvasnic a žloutky. „Toto kynuté těsto mělo v sobě poměrně dost tuku, například na půl kilogramu mouky se dávala patnáct deka sádla,“ vypočítává Petr Stupka.

Další tipy si poslechněte online.

Švestkový perník jako inspirace ze starých kuchařských spisů

Ingredience
  • 500 g polohrubé mouky,
  • 200 g povidel,
  • 100 g krupicového cukru,
  • 100 ml tuzemáku,
  • 2 vejce,
  • 100 g másla nebo oleje,
  • 150 g sušeného ovoce,
  • 100 g vlašských ořechů,
  • 3 lžíce medu,
  • lžička perníkového koření,
  • půl lžičky sody nebo kypřicí prášek do perníku,
  • špetka soli,
  • 2 lžíce kakaového prášku,
  • 200 – 250 ml mléka

Vejce šlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny, poté zašlehejte rozpuštěné máslo nebo olej a následně pak povidla předem rozmíchaná s tuzemákem. Nakonec přilijte asi polovinu mléka a důkladně vše promíchejte.

Sušené ovoce, zejména švestky překrájejte na menší kousky, ořechy podrťte nebo semelte a vše vmíchejte do mouky spolu kořením, práškem do pečiva a kakaem.

Nakonec spojte řídkou směs se sypkou a podle potřeby dolijte mléko. Vždy záleží na tom jak hustá jsou povidla. Vzniknout by mělo řídké, kašovité těsto.

Plech nebo jinou nádobu na pečení vytřete tukem, vysypejte moukou a následně rozetřete do stejnoměrné vrstvy těsto.

Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 30 – 40 minut. Podle výšky vrstvy těsta. Tento perník je vláčný a zakrytý v chladnu i dlouho vydrží.

autor: Petr Stupka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.