Inspirace ze starých kuchařských spisů české, bavorské i rakouské strany Šumavy
Kouzla a čáry Petra Stupky budou v Kuchařském čarování tentokrát staré a často zapomenuté pošumavské recepty, mimo jiné například z knihy Kuchyně staré Šumavy od Václava Malovického, který recepty zaznamenal. Petr Stupka doplní i své tipy a rady.
Zajímavé je, jak se recepty z české, bavorské i rakouské strany hranic shodují, i když byly naše země po léta rozdělené Železnou oponou.
„Ta starodávná jídla vypadala asi tak, že to byla hustá polévka na bázi brambor, zeleniny nebo obilovin. A k ní se přijídalo nějaké pečivo, ať už to byly vdolky, cetly, maltošny, placky a tak dál,“ naznačuje principy Petr Stupka.
Tyto těstoviny se pekly zpravidla vedle chleba a podávaly se jako příloha bez ohledu na to, zdali byly na sladko nebo na slano. Například takové štracholce se dělaly z mouky, sádla, trochy cukru, kvasnic a žloutky. „Toto kynuté těsto mělo v sobě poměrně dost tuku, například na půl kilogramu mouky se dávala patnáct deka sádla,“ vypočítává Petr Stupka.
Další tipy si poslechněte online.
Švestkový perník jako inspirace ze starých kuchařských spisů
- 500 g polohrubé mouky,
- 200 g povidel,
- 100 g krupicového cukru,
- 100 ml tuzemáku,
- 2 vejce,
- 100 g másla nebo oleje,
- 150 g sušeného ovoce,
- 100 g vlašských ořechů,
- 3 lžíce medu,
- lžička perníkového koření,
- půl lžičky sody nebo kypřicí prášek do perníku,
- špetka soli,
- 2 lžíce kakaového prášku,
- 200 – 250 ml mléka
Vejce šlehejte s cukrem a špetkou soli do pěny, poté zašlehejte rozpuštěné máslo nebo olej a následně pak povidla předem rozmíchaná s tuzemákem. Nakonec přilijte asi polovinu mléka a důkladně vše promíchejte.
Sušené ovoce, zejména švestky překrájejte na menší kousky, ořechy podrťte nebo semelte a vše vmíchejte do mouky spolu kořením, práškem do pečiva a kakaem.
Nakonec spojte řídkou směs se sypkou a podle potřeby dolijte mléko. Vždy záleží na tom jak hustá jsou povidla. Vzniknout by mělo řídké, kašovité těsto.
Plech nebo jinou nádobu na pečení vytřete tukem, vysypejte moukou a následně rozetřete do stejnoměrné vrstvy těsto.
Pečte v předehřáté troubě na 170 stupňů 30 – 40 minut. Podle výšky vrstvy těsta. Tento perník je vláčný a zakrytý v chladnu i dlouho vydrží.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.