I tak banální a přitom důležitý nástroj jako je sekyra, má svoji zajímavou historii

12. únor 2021

Nahlédneme do historie seker, budeme se věnovat vašim dotazům a zjistíme, jak se na rostlinách podepíše nedostatek nebo nadbytek hořčíku a Pavel Chlouba přidá svůj fejeton na téma Tři slova.

Tři slova

Kdybych byl psychologem, či snad marketingovým specialistou, možná bych se toužil zamyslet nad tím, jak rozsáhlé má být krátké sdělení, či snad slogan, aby naprosto splnil své poslání. Možná by se dokonce na toto téma dalo vypracovat několik disertačních či diplomových prací.

Nejsem ale ani specialista na marketing, psychologii či školení přes internet. Jsem jenom zahradník, který si všímá svět kolem sebe. Nebude to úplně dostačující kvalifikace pro účinnou práci s textem, ale mám pocit, že jsem odhalil tajemství úspěšného krátkého textu. Musí být rozhodně optimistický a měl by mít 3 slova. Dvě slova nestačí, to by mu chyběla údernost a mohl by vzniknout pocit, že autor nemá dobrou slovní zásobu. Čtyři slova jsou už moc, jednodušší povahy si při čtvrtém slově už nepamatují to první. Řekl bych, že tři slova budou tak akorát.

Ne až tak moc daleko od místa, kde bydlím, se nachází velká soustava rybníků. Je jich tam hodně, ale tři z nich vystupují z řady a hlavně svými názvy lákají zvědavce k návštěvě. Všechny tyto tři rybníky ale musí spolupracovat, neboť jenom v případě že vystupují pěkně pospolu, působí tak optimisticky, romanticky a radostně. Abych nezapomněl – jsou to rybníky VÍRA, LÁSKA a NADĚJE. Možná, že rybník Svět ležící poblíž, láká na okružní cestu, víme, že rybník Rožmberk je široko daleko největší, ale Víra, Láska a Naděje je v tuto chvíli to nejdůležitější, co právě potřebujeme.

V jednom televizním pořadu, který vyrobila skotská odnož britské BBC, vystupoval jeden mladý, sympatický farmář. Pořad byl určený pro starší děti, které se měly rozhodovat, jakou profesní cestou se mají vydat. Dvě děvčata, co chtěla svůj život věnovat farmaření, se byla spolu s televizním štábem podívat na opravdové farmě. Děvčata byla ve stáji a zkoušela si fyzicky provést některé práce, které by je ve farmářské profesi určitě neminuly. Na závěr jim mladý kluk v montérkách dal životní radu. Hádejte, kolik měla slov? Řekl jim, že jestli chtějí farmařit s úspěchem, budou potřebovat TŘI VĚCI – ODHODLÁNÍ, NADŠENÍ, VLÍDNOST. Chvilku mi to rezonovalo v hlavě a malinko jsem lapal po dechu nad touto moudrostí kluka v montérkách. Stačila mu tři slova, aby řekl všechno podstatné. Prozradil, co potřebuje mít farmář k úspěchu, ale on to vlastně řekl obecně. ODHODLÁNÍ, NADŠENÍ, VLÍDNOST potřebují i zahradníci, kteří mají být úspěšní. Tyto tři vlastnosti potřebují i další profese a potřebuje je i celá naše společnost. Mít ODHODLÁNÍ, NADŠENÍ, VLÍDNOST je klíč možná k obyčejnému, zato šťastnému životu. Přál bych si, aby tato tři slova - ODHODLÁNÍ, NADŠENÍ, VLÍDNOST byla třeba i sloganem někoho moudrého a důvěryhodného v příštích prezidentských volbách.

Nejsem skotský farmář, ale montérky občas nosím stejně jako on. A také mě se občas lidé ptají, jestli nemám pro naše zahrádkáře nějakou dobrou radu. Říkám na to často, že jedné moudrosti je dobré se držet. Kupodivu, tvoří ji tři slova - POZORUJ A VYHODNOCUJ. Ač se to nezdá, je v nich ukryta moudrost předků i chytrost dneška. Co vám budu povídat – pozorovatelů je plná planeta, ale samo o sobě to ještě nic neznamená. Těch co moudře hodnotí, zejména omyly a nedostatky druhých, je možná ještě více. I v zahradním prostředí to není o moc jiné. Umět jedno a neumět druhé, žádného pěstitele dopředu neposune. Kdo se ovšem naučí POZOROVAT A VYHODOCOVAT, má šanci pokročit o kus dál. A hlavně pochopit, jak to mezi nebem a zemí vlastně chodí.

Když to všechno shrneme, chci vám popřát tři věci. Naučte se pozorovat a vyhodnocovat. Rozdávejte odhodlání, nadšení a vlídnost. Dostanete za to víru, lásku a naději.

autor: Pavel Chlouba
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.