I dezert může vonět po pivu, vyzkoušejte čokoládovo-pivní dort
Když se člověk vydá do cizí země, potřebuje většinou nějakého průvodce. A protože svět piv je také často územím neprobádaným, rozhodně se hodí kniha, která pomůže při poznávání pivní kultury.
„Spolu s čajem a vodou patří pivo mezi trojici nejžádanějších nápojů na světě,“ tvrdí autoři Knihy o pivu Marcela Titzlová a Pavel Borowiec.
Zajímavostí knihy, kterou vydalo nakladatelství Smart Press, jsou nejen informace o párování piva s jídlem, ale také 22 receptů, v nichž je pivo nedílnou součástí základních surovin.
Kniha o pivu rozhodně není počtením jenom pro muže. Napadlo by vás třeba vyzkoušet čokoládovo-pivní dort? Podle autorů knihy je to jeden z nejoblíbenějších receptů vůbec. Můžete se do něj tedy pustit, posoudit jeho chuť a podělit se se svými zkušenostmi v pořadu Dámské jízdě. Stačí napsat email na adresu damska.jizda@cb.rozhlas.cz.
Čokoládovo-pivní dort
Na korpus potřebujte:
200 ml tmavého piva
2 vejce
200 g třtinového cukru
125 g másla
100 g čokolády s obsahem kakaa min. 70%
150 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 lžíce kakaa.
Krém:
2 lžíce tmavého piva
125 g másla
150 g čokolády s obsahem kakaa min. 70%
120 g zakysané smetany
100 g třtinového cukru.
Troubu předehřeje na 160 stupňů. Vejce s třtinovým cukrem vyšlehejte pomocí ručního mixéru do pěny. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s máslem.
Do mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva a kakao. Poté vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem, vyšlehaná vejce s cukrem a nakonec pivo.
Vymíchejte hladké těsto a vlijte do máslem vymazané formy o průměru 26 centimetrů. Pečte v předehřáté troubě 30 minut. Upečený dort nechte vychladnout.
Mezitím připravte krém. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s máslem, v míse důkladně vyšlehejte zakysanou smetanu s cukrem a pivem. Nakonec vmíchejte rozehřátou čokoládu s máslem. Hotový krém rozetřete ve vyšší vrstvě na vychladlý korpus.
Související
-
Učitelka z jihočeské vesnice propadla makronkám natolik, že je sama peče. Je to alchymie, říká
Makronky, různobarevné kulaté nadýchané cukrovinky s náplní, jsou velkou láskou Kateřiny Bělové z Nové Vsi nad Lužnicí. Zamilovala si je natolik, že je sama začala péct.
-
Vytvořte si vlastní kroniku rodinných tradic i svátků jako inspiraci pro společný čas
Vzpomínáte si, jaké babička pekla úžasné buchty a tetička zase ke každé příležitosti vázala nádherné kytky? I to patří k rodinným tradicím, které můžeme předávat dětem.
-
Bývalá manažerka proměnila posilovnu v kuchyň a vaří marmelády. Ty jsou oficiálně nejlepší na světě
Pracovala na vysoké manažerské pozici, pak založila rodinu a přemýšlela, jak to spojit podnikáním. Tak začala Jozefína Růžičková vařit marmelády, se kterými sbírá úspěchy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.