I dezert může vonět po pivu, vyzkoušejte čokoládovo-pivní dort

15. duben 2021

Když se člověk vydá do cizí země, potřebuje většinou nějakého průvodce. A protože svět piv je také často územím neprobádaným, rozhodně se hodí kniha, která pomůže při poznávání pivní kultury.

Spolu s čajem a vodou patří pivo mezi trojici nejžádanějších nápojů na světě, tvrdí autoři Knihy o pivu Marcela Titzlová a Pavel Borowiec.

Kniha o pivu z nakladatelství Smart Press

Zajímavostí knihy, kterou vydalo nakladatelství Smart Press, jsou nejen informace o párování piva s jídlem, ale také 22 receptů, v nichž je pivo nedílnou součástí základních surovin.

Kniha o pivu rozhodně není počtením jenom pro muže. Napadlo by vás třeba vyzkoušet čokoládovo-pivní dort? Podle autorů knihy je to jeden z nejoblíbenějších receptů vůbec. Můžete se do něj tedy pustit, posoudit jeho chuť a podělit se se svými zkušenostmi v pořadu Dámské jízdě. Stačí napsat email na adresu damska.jizda@cb.rozhlas.cz.

Čokoládovo-pivní dort

Na korpus potřebujte:
200 ml tmavého piva
2 vejce
200 g třtinového cukru
125 g másla
100 g čokolády s obsahem kakaa min. 70%
150 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 lžíce kakaa.

Krém:
2 lžíce tmavého piva
125 g másla
150 g čokolády s obsahem kakaa min. 70%
120 g zakysané smetany
100 g třtinového cukru.

Troubu předehřeje na 160 stupňů. Vejce s třtinovým cukrem vyšlehejte pomocí ručního mixéru do pěny. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s máslem.

Do mísy prosejte mouku, přidejte prášek do pečiva a kakao. Poté vmíchejte rozpuštěnou čokoládu s máslem, vyšlehaná vejce s cukrem a nakonec pivo.

Vymíchejte hladké těsto a vlijte do máslem vymazané formy o průměru 26 centimetrů. Pečte v předehřáté troubě 30 minut. Upečený dort nechte vychladnout.

Mezitím připravte krém. Ve vodní lázni rozehřejte čokoládu s máslem, v míse důkladně vyšlehejte zakysanou smetanu s cukrem a pivem. Nakonec vmíchejte rozehřátou čokoládu s máslem. Hotový krém rozetřete ve vyšší vrstvě na vychladlý korpus.

Recept na čokoládovo-pivní dort v Knize o pivu
Spustit audio

Související