Učitelka z jihočeské vesnice propadla makronkám natolik, že je sama peče. Je to alchymie, říká
Makronky, různobarevné kulaté nadýchané cukrovinky s náplní, jsou velkou láskou Kateřiny Bělové z Nové Vsi nad Lužnicí. Zamilovala se do nich natolik, že je sama začala péct ve velkém.
Domovinou makronek je Francie. „Do Francie to máme docela daleko a nemůžeme tam často být, tak jsem si říkala, proč zrovna takovou dobrotu nemít i tady u nás. Snažím se, aby byly co nejvíc podobné originálu,“ říká Kateřina Bělová.
Vášeň u ní vypukla jedním pohledem a ochutnáním. „Byli jsme v Praze a tenhle hezký kulatý dezert mě nejdřív zaujal jen na oko, pak jsem ochutnala, a to byla láska,“ vzpomíná.
Makronky teď peče doma v Nové Vsi nad Lužnicí. Není ale vyučenou cukrářkou, zároveň pracuje jako učitelka v mateřské škole. „Myslím, že dětičky a sladkosti jdou dohromady. Jenom u nás na vsi by mi navíc makronky moc nevydělaly, vyrážím s nimi i do vzdálenějších měst. Lidé si je ode mě objednávají, a to mě motivuje jít dál,“ dodává.
Čtěte také
I když teď po mnoha zkušenostech už Kateřina Bělová makronky málokdy pokazí, přiznává, že jejich příprava je poměrně náročná. „Je to taková alchymie, má to svoje postupy a makronka je prostě přesnost. Jakmile něco málo přidáte, nebo naopak uberete, ukáže vám pukance a nepovedené kousky končí v koši,“ komentuje.
Se svými výrobky se nedávno představila také na svatebním veletrhu v Českých Budějovicích. Zájem o makronky na těchto akcích podle ní stoupá. „Makronky totiž nejen hezky vypadají, ale také jsou bezlepkové, z mandlové mouky, takže nejsou těžké a chutnají. Často se volí na svatební stoly a hlavně do sladkých barů na svatbách,“ doplňuje.
Související
-
Klasické svatební dorty jsou stále žádané, cukrářka ale vyráběla i dort z mrkve zdobený kozím sýrem
Svatbám patřil o uplynulém víkendu pavilon T na budějovickém výstavišti. V rámci Svatebního veletrhu se uskutečnila i soutěž o nejkrásnější dort.
-
Už čtvrtá generace Jindráků peče v Linci tradiční linecký dort, nejstarší dort na světě
Slavný linecký dort peče v Linci rodina Jindráků. Původní recept je 300 let starý a podle historiků jde o nejstarší dort na světě. Dorty pečou v Linci celoročně.
-
Dorty připravuje pouze z ovoce, ořechů a semínek. Její raw sladkosti mají úspěch
Pracovala jako zdravotní sestra, instrumentářka na operačním sále, vystudovala obor výživa. Pak se rozhodla vnést do své profese i trochu tvořivosti.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.