Učitelka z jihočeské vesnice propadla makronkám natolik, že je sama peče. Je to alchymie, říká

7. únor 2020

Makronky, různobarevné kulaté nadýchané cukrovinky s náplní, jsou velkou láskou Kateřiny Bělové z Nové Vsi nad Lužnicí. Zamilovala se do nich natolik, že je sama začala péct ve velkém.

Domovinou makronek je Francie. „Do Francie to máme docela daleko a nemůžeme tam často být, tak jsem si říkala, proč zrovna takovou dobrotu nemít i tady u nás. Snažím se, aby byly co nejvíc podobné originálu,“ říká Kateřina Bělová.

Vášeň u ní vypukla jedním pohledem a ochutnáním. „Byli jsme v Praze a tenhle hezký kulatý dezert mě nejdřív zaujal jen na oko, pak jsem ochutnala, a to byla láska,“ vzpomíná.

Makronky teď peče doma v Nové Vsi nad Lužnicí. Není ale vyučenou cukrářkou, zároveň pracuje jako učitelka v mateřské škole. „Myslím, že dětičky a sladkosti jdou dohromady. Jenom u nás na vsi by mi navíc makronky moc nevydělaly, vyrážím s nimi i do vzdálenějších měst. Lidé si je ode mě objednávají, a to mě motivuje jít dál,“ dodává.

Čtěte také

I když teď po mnoha zkušenostech už Kateřina Bělová makronky málokdy pokazí, přiznává, že jejich příprava je poměrně náročná. „Je to taková alchymie, má to svoje postupy a makronka je prostě přesnost. Jakmile něco málo přidáte, nebo naopak uberete, ukáže vám pukance a nepovedené kousky končí v koši,“ komentuje.

Se svými výrobky se nedávno představila také na svatebním veletrhu v Českých Budějovicích. Zájem o makronky na těchto akcích podle ní stoupá. „Makronky totiž nejen hezky vypadají, ale také jsou bezlepkové, z mandlové mouky, takže nejsou těžké a chutnají. Často se volí na svatební stoly a hlavně do sladkých barů na svatbách,“ doplňuje.

Spustit audio

Související