Hvězdy české rockové scény zahrají v Táboře pro Centrum Kaňka, které se už téměř dvacet let stará o postižené děti

27. září 2021 17:37

Dobročinný svatováclavský koncert můžete v úterý navštívit na Žižkově náměstí v Táboře. Kromě dalších pěti kapel na něm zahraje i skupina Supergroup.cz, ve které se sešly legendy české rockové hudby. Hrají v ní kytaristé Michal Pavlíček nebo Vladimír Guma Kulhánek, klávesista Roman Dragoun a zpěv má na starost Kamil Střihavka.

Výtěžek koncertu pomůže táborské Kaňce, která se už skoro dvacet let stará o děti s mentálním nebo kombinovaným postižením.

„Máme tady zhruba sto dětí a mládeže s postižením a ještě k nám týdně dochází zhruba 200 zdravých dětí. To jsou nejmenší děti, které se svými rodiči dochází na volnočasové aktivity, na cvičení, na zpívání a podobně,“ vysvětluje mluvčí Ludmila Budilová.

Kaňka v současnosti nabízí rodinám postižených dětí kromě sociální a terapeutické pomoci i speciální mateřskou a základní školu.

Příspěvky státu pokryjí tři čtvrtiny nákladů, zbytek, zhruba šest milionů korun, musí nezisková organizace sehnat sama. A právě k tomu slouží i dobročinné akce, jako je svatováclavský koncert. „Je to jedna z cest, jak dofinancovat náš provoz. Vydali jsme se cestou velkých veřejných akcí, na kterých se sejde hodně lidí,“ potvrzuje Ludmila Budilová.

Čtěte také

Vstupné na koncert je zdarma, lidé ale můžou přímo na místě přispět prostřednictvím veřejné sbírky. Výtěžek podle výkonné ředitelky Kaňky Ivy Míkové pomůže vybudovat denní stacionář pro starší klienty, kteří nemohou pokračovat ve studiu ani pracovat v chráněné dílně, ale které si rodina chce nechat doma.

„Je to sociální služba, která každý den poskytuje zázemí, program, klienti se zase potom vrací domů. To znamená, že dochází pravidelně dle svých potřeb a využívají program, který stacionář nabízí,“ vysvětluje ředitelka.

Náklady na rekonstrukci nového sídla denního stacionáře jsou zhruba dva a půl milionu korun. S financováním pomůže i výtěžek svatováclavského dobročinného koncertu, který lze navštívit v úterý od 13.30 hodin na Žižkově náměstí v Táboře.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Související