Hudební stodola Maříž je pro muzikanty i posluchače dárkem. Na statku v malé vesnici k sobě mají blízko

16. srpen 2021

Po sérii několika filmů sednout na kolo, cestou si vyčistit hlavu a na chvíli změnit žánr. Tuhle kombinaci si rádi dopřávají návštěvníci Slavonice Festu. Letní festival totiž není jen filmovou přehlídkou, ale každoročně nabízí i několik koncertů.

Ty letošní byly převážně komorní a hostila je stodola jednoho soukromého statku v malé vesničce Maříž těsně u hranic s Rakouskem. Letos tam zahrál třeba písničkář Karel Plíhal nebo šansoniérka Lenka Nová.

„To místo, genius loci je další prvek slavonického festivalu, dává mu podobu a je důvodem, proč sem lidé jezdí. To místo mě neustále okouzluje. Jsem tu samozřejmě pracovně, ale zároveň si to moc užívám,“ vyznala se po koncertě v mařížské stodole šansoniérka Lenka Nová.

Ta je zároveň dramaturgyní hudební části festivalu. „Program vybíráme s ředitelem festivalu Ondrou Trojanem a myslím, že vybíráme srdcem. Vždy je to stoprocentně autorská tvorba a žánr vlastně moc neřešíme. Snažíme se to vždy nakombinovat tak, aby se lidé trochu zaposlouchali, zamysleli a pak si třeba trochu zatancovali,“ popsala.

Čtěte také

Právě hudební dramaturgii ve stodole v Maříži oceňují i návštěvníci, kteří letos museli oželet velké koncerty ve Slavonicích. Například paní Marta z Prahy jezdí na festival od prvního ročníku. „Stodola je každý rok lepší a lepší. Mně vyhovuje, že se z mega festivalu před třemi lety znovu stalo komorní přátelské setkání. To mi sedí mnohem víc a je prostě prima tady sedět, popíjet a poslouchat dobrou muziku,“ pochvalovala si.

Živé koncerty s jedinečnou atmosférou oceňují nejen diváci, kteří sedí na balících slámy a dekách na přilehlé louce. Možnosti hrát naživo před publikem si po nucené odmlce váží i muzikanti.

Potvrdila to písničkářka Radůza. „Jsem ráda, že můžu hrát, protože musím něčím život rodinu. Já jsem tedy vyučená brašnářka, přes koronavirus šiju kabelky, opasky a pouzdra na nože, to nás živilo a moc mě to baví, ale prostě zpívání, hraní, skládání... Nevím, co bych se všemi těmi písněmi dělala, kdybych nemohla vystupovat,“ dodala.

Do hudební stodoly Maříž se můžete přenést díky kulturnímu magazínu Kavárna. Dále pořad představuje výstavu děl výtvarníka Michaila Ščigola v Želči u Tábora, audioknihu Vzpomínky na Afriku a nový film Spící město, který se celý odehrává v jižních Čechách.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.