Hřbitov v Českém Krumlově se má proměnit. V plánu je víc zeleně i nová smuteční síň

1. červenec 2020 18:21

Za havarijní už delší dobu označují obyvatelé Českého Krumlova stav hřbitova. Zastupitelé i veřejnost se teď seznámili s architektonickým návrhem, podle kterého se má zhruba do pěti let areál kompletně proměnit.

Autoři studie vycházejí z rozměrů stávajícího pohřebiště. Přímo vedle něj v navazujícím parku má vyrůst zcela nová smuteční síň. Tu současnou považují lidé i politici za zcela nevyhovující a nedůstojnou.

„Koncepčně jsme vycházeli z původního stavu, vlastně se vracíme tak trochu zpátky. Stávající cesty lemujeme alejemi a pod stromy umisťujeme lavičky. Dalo by se říct, že je to úplně banální, ale myslím, že ta změna bude obrovská,“ popisuje Ondřej Hofmeister z ateliéru Projektil architekti, který vedení města kvůli studii na úpravu hřbitova oslovilo.

Kromě řešení cest uvnitř hřbitova představil také návrh na novou smuteční síň. Jde o prosklený kruhový altán uvnitř parku, ke kterému je připojené křídlo sloužící jako zázemí.

I zde se jistým způsobem tvůrci navrací k tradičním podobám pohřebišť. „Síň dáváme do parku. Český Krumlov má štěstí, že hned vedle hřbitova je krásný vzrostlý park a je možné ho využít. Zázemí bude v jisté vzdálenosti, stará márnice bude sloužit k tomu, že tam bude veškerá potřebná technologie,“ dodává Ondřej Hofmeister.

Čtěte také

Náklady na celkovou proměnu hřbitova odhadují autoři studie zhruba na 70 milionů korun. Takovou částku město jednorázově uvolnit nemůže, proto chce postupovat po jednotlivých etapách. „Začneme tím, co nás nejvíc pálí, a to je povrch, zeleň, cesty, odvodnění vlastního pohřebiště. S tím bychom rádi začali už letos,“ uvádí místostarosta Josef Hermann.

Stavba obřadní síně na novém místě má podle něj finanční i praktické důvody. „Pokud bychom nechali obřadní síň na stávajícím místě, je problém, jak obřady realizovat, když se tam bude stavět a přestavovat,“ vysvětluje.

Výhrady ke studii má současná provozovatelka hřbitova Petra Vošalíková Cimerhanzlová. Vadí jí, že architekti neoddělují část pro smuteční hosty a technickou pro pracovníky pohřební služby.

Podle ní by se tak pozůstalí museli dívat na zaměstnance, jak manipulují s rakvemi. „Pozůstalým nemůžete říct, aby zůstali na nějakém místě, oni čekají na další příbuzné, známé, takže se různě pohybují po hřbitově a ten kontakt prostě nelze omezit,“ připomíná.

Návrh by teď měli architekti dopracovat na základě připomínek provozovatelky, radních a také městského architekta.

Spustit audio

Související