Hrazánky jsou větší než Hrazany. Zdrobnělina v názvu obce nemusí vždy odpovídat skutečnosti

Zaměřme pozornost na dvojice jihočeských obcí, jejichž názvy se odlišují pouze tím, že jeden je zdrobnělinou toho druhého. Ne vždy se tato sídla nacházejí vedle sebe, takže spolu vlastně ani nemají nic společného.

Například Veselí nad Lužnicí dělí od Veselíčka více než 30 kilometrů, ještě dále je od Dvorečku u Jindřichova Hradce do nejbližšího Dvorce.

Zdrobnělé a nezdrobnělé názvy nemusejí vždy evokovat velikost obcí, jak by se dalo předpokládat. Třeba Hrazánky na Písecku jsou větší než sousední Hrazany a obce Uzenice a Uzeničky na Strakonicku mají v současnosti prakticky stejně obyvatel.

Připomeňme ještě jména dalších takovýchto dvojic. Pro místní obyvatele nejsou nijak zvláštní, ale pro nezaujatého pozorovatele mohou leckdy znít poněkud bizarně: Blatná – Blatenka, Buzice – Buzičky, Dražice – Dražičky, Hůry – Hůrky, Chlum – Chlumeček, Lažany – Lažánky, Malovice – Malovičky, Ohrazení – Ohrazeníčko, Pořežany – Pořežánky, Rychnov – Rychnůvek, Sedlec – Sedlečko, Sviny – Svinky, Včelnice – Včelnička, Záblatí – Záblatíčko, Záhoří – Záhoříčko. A samozřejmě nesmí chybět obligátní Lhota, a tím i Lhotka.

Podklady pro díl Jihočeské vlastivědy pro Český rozhlas České Budějovice připravil archivář Jiří Cukr.

autor: Zdeněk Zajíček | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.