Horečně se potí záda a ruka už stengun skládá. Píseň Battledress Jana Vyčítala vypráví o atentátu na Heydricha

21. květen 2022

„Horečně se potí záda a ruka už stengun skládá, mercedes se blíží od Břežan, pak ožehne výbuch zdola pyšný profil protektora, s kletbou Gabčík odhazuje zbraň.“ To je kousek z působivé písničky Battledress Jana Vyčítala a kapely Greenhorns.

Stojíme před osmdesátým výročím jedné z klíčových událostí v dějinách našeho národa ve 20. století, jímž byl atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, který provedli na Britských ostrovech vycvičení výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš.

Jak známo, velikou úctu k parašutistům a vůbec k západnímu odboji měl, bohužel již nežijící, zpěvák, kytarista, textař, tramp, karikaturista a velmi důležitý článek legendární kapely Greenhorns Jan Vyčítal. 

Gabčíkovi s Kubišem a dalším pěti statečným kamarádům bojujícím proti obrovské přesile v obklíčení v kostele sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici v Praze věnoval písničku s příznačným názvem Battledress.

A může být zajímavé si před tímto songem z konce 80. let minulého století ještě poslechnout i starší vyprávění Jana Vyčítala k němu se vztahující.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související